Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Moody΄s υποβαθμίζει, η Kίνα επενδύει

Λίγες ώρες μετά τη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από το Πεκίνο καταφθάνει στην Αθήνα, για την υπογραφή συμφωνιών σε έργα ναυτιλίας, logistics, αεροδρομίων, τηλεπικοινωνιών κ.ά.

  • Kerin Hope (Αθήνα)
H Moody΄s υποβαθμίζει, η Kίνα επενδύει
Η Κίνα μελετά επενδύσεις αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ σε ελληνικά έργα που σχετίζονται με τη ναυτιλία, τα logistics και τα αεροδρόμια, τα οποία θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της, δεύτερης μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, επίσκεψης υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Πεκίνου στην Αθήνα.

Η είδηση προκύπτει την ώρα όπου η Moody's υποβάθμισε το ελληνικό χρέος κατά τέσσερις βαθμίδες σε "junk". Η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας ήδη βαθμολογείται "junk" από άλλους οίκους.

Αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του κ. Zhang Dejiang, αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης, θα σφραγίσει μια σειρά συμφωνίες σήμερα Τρίτη με ελληνικές εταιρίες, σύμφωνα με αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης.

"Οι συμφωνίες αφορούν σε ναυτιλιακές σχέσεις, τηλεπικοινωνίες και σε ένα έργο ανακαίνισης σημαντικού μελάθρου στο λιμάνι του Πειραιά", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Θα υπογραφούν επίσης συμβόλαια για κοινοπραξίες, συμφωνίες charter και ναυπήγησης αξίας 500 εκατ. ευρώ με ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες.

Η Ελλάδα κόπτεται να προσελκύσει επενδύσεις από χώρες με μεγάλα εθνικά επενδυτικά ταμεία, που θα βοηθήσουν την αναθέρμανση της ανάπτυξης, καθώς αντιμετωπίζει πρωτοφανή δημοσιονομική κρίση.

Η κρατική ναυτιλιακή της Κίνας Cosco ήδη ελέγχει τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά με βάση μακροχρόνια σύμβαση παραχώρησης αξίας 3,4 δισ. ευρώ. Η Cosco αναμένεται να καταθέσει από κοινού προσφορά με τον ελληνικό οργανισμό διαχείρισης λιμένων για τη δημιουργία κέντρου logistics αξίας 150 - 200 εκατ. ευρώ κοντά στην Αθήνα, για τη διανομή κινεζικών αγαθών στα Βαλκάνια.

Η επίσκεψη του κ. Zhang προκύπτει λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στη Λιβύη, για συνομιλίες σχετικά με έργα ενέργειας και τουρισμού.

Δεν έχουν, πάντως, καρποφορήσει όλες οι ελληνικές προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων. Φέτος, συμφωνία που θα επέτρεπε στις κινεζικές τράπεζες να αγοράσουν μακροχρόνια ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ κατέρρευσε, όταν η Αθήνα αρνήθηκε να πωλήσει μερίδιο στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της συμφωνίας.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v