Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακμάζουν οι επαναγορές μετοχών στις εταιρίες ΗΠΑ

Εικοσι επτά προγράμματα επαναγοράς μετοχών αξίας 18,5 δισ. δολ. ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές επιχειρήσεις, καθώς ρεκόρ ρευστότητας σωρεύεται στους ισολογισμούς τους.

  • Telis Demos (Νέα Υόρκη)
Ακμάζουν οι επαναγορές μετοχών στις εταιρίες ΗΠΑ
Η επιθυμία των αμερικανικών επιχειρήσεων να υλοποιήσουν προγράμματα επαναγοράς των μετοχών τους διαμορφώνεται σε σημείο αιχμής, καθώς ποσά ρεκόρ ρευστότητας σωρεύονται στους ισολογισμούς τους.

Οι εταιρίες ανακοίνωσαν 27 προγράμματα επαναγοράς την περασμένη εβδομάδα συνολικής αξίας 18,5 δισ. δολ., τα περισσότερα από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της TrimTabs. Η Walmart και μόνο ανακοίνωσε πρόγραμμα 15 δισ. δολ. Που περιλάμβανε 4,7 δισ. δολ. από προηγούμενο πρόγραμμα.

«Εχει εκδηλωθεί μια αρκετά μεγάλη πτώση στις τιμές των μετοχών, οπότε οι εταιρίες προσπαθούν να τις τονώσουν και αυτές οι ανακοινώσεις είναι ένα μέσο επίτευξης του στόχου,» δήλωσε ο κ. David Santschi, αναλυτής της TrimTabs. «Η μεγάλη άνοδος είναι ασυνήθης για τον Ιούνιο, που δεν είναι μήνας ανακοίνωσης κερδών. Πρόκειται για ένδειξη bullish (αισιόδοξη).”

Μέχρι στιγμής στο 2010 έχουν εγκριθεί πάνω από 343 επαναγορές ύψους 178 δισ. δολ. σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch. Εφόσον πραγματοποιηθούν όλες, συνυπολογιζόμενου του υπόλοιπου έτους, θα έχουμε τον υψηλότερο όγκο από το 2007 ή 898 δισ. δολ. Πέρσι έγιναν επαναγορές αξίας 128 δισ. δολ. Αλλες εταιρίες που ανακοινωσαν επαναγορές 1 δισ. δολ. και άνω σε buy-backs τον Ιούνιο ήταν η CVS Caremark, η Viacom και η Monsanto.

Οι εταιρίες μέχρι στιγμής στο 2010 ασκούν προσεκτικά τα δικαιώματα επαναγοράς μετοχών. Θέλουν να διατηρήσουν μεγάλη ρευστότητα, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης παρακολουθούν στενά τους ισολογισμούς τους.

Το διαθέσιμο για επαναγορές ρευστό κινείται σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι εταιρίες έχουν μειώσει τις δαπάνες κι έχουν επιτρέψει συρρίκνωση των αποθεμάτων. Η Federal Reserve την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές εταιρίες, πλην των τραπεζών, διαθέτουν 1.840 δισ. δολ. σε ρευστό, το υψηλότερο επίπεδο ως ποσοστό επί των ενεργητικών από το 1960.

Οι επαναγορές μετοχών παραμένουν η προτιμητέα μέθοδος επιστροφής ρευστού στους μετόχους, γιατί είναι πιο ελαστικές από τα μερίσματα, που πρέπει να πληρώνονται τακτικά, και κατά κανόνα εκλαμβάνονται καλύτερα από τους επενδυτές σε σχέση με τις εξαγορές.

«Οι επαναγορές δείχνουν ότι η διοίκηση είναι προσεκτική με το κεφάλαιό της, δεν το σκορπά για να χτίσει αυτοκρατορίες,» δηλώνει ο κ. Brad Thompson, fund manager της Frost Investment Advisors.

Τα buybacks βοηθούν επίσης να αυξηθούν τα κέρδη ανά μετοχή, που είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τις αμοιβές των διοικητικών στελεχών, καθώς μειώνουν τις μετοχές σε κυκλοφορία.

Οι εκδόσεις νέων μετοχών, εν τω μεταξύ, παραμένουν περιορισμένες, γεγονός που θεωρητικά καθιστά τις επαναγορές μετοχών πιο αποτελεσματικές για την αύξηση της ζήτησης για μετοχές και άρα των τιμών. Ενώ τα buybacks έφτασαν σε αιχμή την περασμένη εβδομάδα, έγινε μόνο ένα ΙΡΟ από τις 19 Μαΐου ως τις 10 Ιουνίου.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v