Short View: Το risk premium των μετοχών

Το risk premium είναι ο πιο σημαντικός δείκτης στις επενδύσεις. Και θα έπρεπε να είναι υψηλότερα, γιατί οι κυβερνήσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει όλα τα πυρομαχικά τους.

  • James Mackintosh, Short View
Short View: Το risk premium των μετοχών
Τον Απρίλιο ο δείκτης S&P?500 των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων πέρασε το επίπεδο όπου βρισκόταν την ημέρα που κατέρρευσε η Lehman. Οι τεχνικοί αναλυτές μίλησαν πολύ για αιχμή και οι μετοχές έχουν υποχωρήσει κάθετα έκτοτε.

Οι αισιόδοξοι κάνουν τη λογική υπόθεση ότι ο κόσμος βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από όταν κατέρρευσε η Lehman. Οι τράπεζες είναι πολύ λιγότερο ευάλωτες - κι ας μην έχουν εξυγιανθεί ακόμη, τουλάχιστον στην Ευρώπη. Η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται. Οι κεντρικοί τραπεζίτες κατανοούν την ανάγκη παροχής ρευστότητας στις αγορές ομολόγων. Οι πολιτικοί έχουν αποδεχτεί την κλίμακα της κρίσης.

Υπάρχει όμως μια δυνατή αιτία που οι μετοχές θα έπρεπε να είναι φθηνότερες από τα προ της Lehman επίπεδα: η προμήθεια κινδύνου (risk premium). Αυτός είναι συχνά ο πιο σημαντικός αριθμός στη χρηματοοικονομική βιομηχανία. Είναι και ο πιο παραπλανητικός.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΘεωρητικά, πρόκειται για το ποσό που πρέπει να κερδίσουν οι χρηματιστηριακοί επενδυτές πάνω από το «απαλλαγμένο κινδύνου επιτόκιο» (τα κρατικά ομόλογα, αν και είναι γλωσσική υπερβολή να τα αποκαλούμε απαλλαγμένα κινδύνου) για να αποζημιωθούν για τον κίνδυνο κατοχής μετοχών. Όσο πιο υψηλός είναι ο συντελεστής, τόσο πιο φθηνές πρέπει να είναι οι μετοχές για να παρέχουν την ανταμοιβή στο μέλλον.

Το risk premium θα έπρεπε να είναι υψηλότερο, γιατί οι κυβερνήσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει όλα τα πυρομαχικά τους. Από την εποχή του Φρανκλίνου Ρούσβελτ, οι κυβερνήσεις χορηγούν την οικονομία, μειώνοντας τον κίνδυνο των μετοχών, που κανονικά θα βρίσκονταν στον πάτο της κεφαλαιακής δομής της οικονομίας. Αυτό δεν είναι πια δυνατόν. Τα επιτόκια δεν μπορεί να πάνε παρακάτω και, στην Ευρώπη τουλάχιστον, δεν συζητιέται να υπάρξει περαιτέρω στήριξη. Ο κ. Barack Obama συνεχίζει να κάνει δηλώσεις, αλλά το Κογκρέσο δεν θα εγκρίνει εύκολα περισσότερα μέτρα στήριξης.

Εν τω μεταξύ, οι κεντρικές τράπεζες έχουν σταματήσει να αντιστέκονται στην εκτύπωση χρήματος, αλλά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ότι το ρευστό δαπανάται αντί να αποταμιεύεται.

Η προμήθεια κινδύνου των μετοχών είναι μια «ερασιτεχνική» εκτίμηση, όσα ιστορικά δεδομένα κι αν μαζέψει κάποιος. Αλλά με κάθε αύξηση 0,2 ποσοστιαίας μονάδας να αντιστοιχεί σε περίπου 100 μονάδες του S&P?500, κάθε άνοδος εκλαμβάνεται ορθώς ως δυσμενής εξέλιξη.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v