Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές διαφωνούν με την ελληνική έκδοση

Οι αναλυτές θεωρούν την απόφαση της Ελλάδας εξαιρετικά ριψοκίνδυνη. Φοβούνται ότι θα κληθεί να πληρώσει υπερβολικά υψηλά επιτόκια και θα πλήξει την εύθραυστη εμπιστοσύνη των αγορών στην ευρωζώνη.

  • David Oakley (Λονδίνο) & Kerin Hope (Αθήνα)
Οι αγορές διαφωνούν με την ελληνική έκδοση
Οι επενδυτές εντείνουν τις προειδοποιήσεις τους προς την Ελλάδα για τον κίνδυνο που εμπεριέχει η απόφασή της να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές χρέους τον επόμενο μήνα, ένας μόλις μήνα μετά την διάσωσή της τον Μάιο.

Η χώρα θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει περί των 4,56 δισ. ευρώ σε ομόλογα τα οποία «λήγουν» τον Ιούλιο. Πρόκειται για ετήσια έντοκα γραμμάτια αξίας 2,16 δισ. ευρώ που «λήγουν» στις 16 Ιουλίου και έντοκα γραμμάτια 13 εβδομάδων, αξία 2,4 δισ. ευρώ που «λήγουν» στις 23 Ιουλίου.

«Η επιστροφή στις αγορές τον επόμενο μήνα είναι συμφωνημένη βάσει του μνημονίου με Ε.Ε. και ΔΝΤ, ως εκ τούτου πρόκειται για ειλημμένη απόφαση», τονίζει ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, επικεφαλής του ανεξάρτητου think-tank ΙΟΒΕ στην Αθήνα.

Όπως, δε, προσθέτει η έκδοση εντόκων γραμματίων θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του τριετούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με τον κ. David Owen, επικεφαλής ευρωπαϊκών οικονομικών υποθέσεων στην Jefferies «πρόκειται για μία πολύ περίεργη κίνηση. Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια, όμως, η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πληρώσει πολύ υψηλά yields, κάτι το οποίο θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες της ευρωζώνης».

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 28/6, τα yields στα τρίμηνα έντοκα της χώρας έφθασαν στο 4,1%, στα εξάμηνα στο 6,92% και στα 12μηνα στο 7,31%. Πρόκειται για επιτόκια πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με αυτά που καλείται να πληρώσει η χώρα για την έκτακτη βοήθεια που έχει λάβει.

Στην τελευταία έκδοση ομολόγων της Ελλάδας τον Απρίλιο τα yields ήτα διπλάσια σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Το yield στα 3μηνα έντοκα γραμμάτια έφθασε στο 3,65% από 1,67% που ήταν στις αρχές του έτους.

Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, εμφανίζεται αποφασισμένη να μείνει πιστή στο «γράμμα του νόμου» του μνημονίου, παρά τα yields ρεκόρ των ελληνικών ομολόγων.

Ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, υφυπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει αναχρηματοδότηση των εντόκων γραμματίων που λήγουν τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι τα yields θα υποχωρήσουν μετά την ψήφιση από την Βουλή της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα, η οποία αναμένεται στις 8 Ιουλίου και είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ελληνική δημοσιονομική προσαρμογή.

Ο κ. Ιάσων Μανωλόπουλος, διαχειριστής κεφαλαίων στην Dromeas Capital στην Αθήνα, αναμένει υποχώρηση των yields μόλις υπάρξει έγκριση του νέου νομοσχεδίου που οδηγεί σε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Τέλος, την Δευτέρα (28/6) η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε αγορές κρατικών ομολόγων 4 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχει αγοράσει, συνολικά, το ποσό των 55 δισ. ευρώ.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v