Εναρμόνιση στο ασφαλιστικό ζητούν οι Βρυξέλλες

Σύμφωνα με προσχέδιο κοινοτικού εγγράφου που αποκαλύπτουν οι "Financial Times", η Κομισιόν ανοίγει τη συζήτηση για εναρμόνιση των ασφαλιστικών συστημάτων, ζητώντας παράλληλα υψηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Εναρμόνιση στο ασφαλιστικό ζητούν οι Βρυξέλλες
Στην ήδη θερμή συζήτηση του ασφαλιστικού αναμένεται να εμπλακούν και οι Βρυξέλλες, προωθώντας υψηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το βάρος των υποχρεώσεων για τους συνταξιούχους απειλεί τη δημοσιονομική κατάσταση της Γηραιάς Ηπείρου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θέσει το πλαίσιο του συνταξιοδοτικού προβλήματος ως παράγοντα για την κακή δημοσιονομική κατάσταση της Ένωσης, σε ένα έγγραφο που θα τεθεί προς συζήτηση και θα δημοσιευτεί την Τετάρτη.

"Καθώς το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί, εάν οι εργαζόμενοι δεν παραμείνουν στην αγορά εργασίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είτε θα πληγεί η επάρκεια των συντάξεων είτε θα δημιουργηθεί μία μη διατηρήσιμη αύξηση των δαπανών για το συνταξιοδοτικό", αναφέρει το προσχέδιο του εγγράφου που διαθέτουν οι "Financial Times".

Η ανάγκη για την επιβολή μεταρρυθμίσεων τονίζεται και από την επιδείνωση της αντιστοιχίας εργαζομένων προς κάθε συνταξιούχο. Με τα τρέχοντα στοιχεία, στην Ευρώπη αντιστοιχούν τέσσερις εργαζόμενοι για κάθε άτομο άνω των 65 ετών. Από το 2060, μόλις δύο εργαζόμενοι θα αντιστοιχούν για κάθε άτομο που συνταξιοδοτείται.

"Για να στηρίξουμε την επάρκεια και τη διατηρησιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν αυξάνονται τα χρόνια που περνά ένας άνθρωπος στη σύνταξη, συγκριτικά με τα χρόνια που περνά εργαζόμενος", αναφέρει το προσχέδιο του εγγράφου. "Αυτό σημαίνει αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση".

Οι ευρωπαϊκές συντάξεις είναι πιο γενναίες και καταβάλλονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με άλλα μέρη του κόσμου, καθώς οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται νωρίτερα. Οι Γάλλοι φεύγουν από την αγορά εργασίας πριν κλείσουν τα 59, συγκριτικά με τα 65 έτη που ισχύουν στις ΗΠΑ και τα σχεδόν 70 έτη στην Ιαπωνία, παρότι το προσδόκιμο όριο ζωής είναι παρόμοιο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Λόγω τόσο των δημογραφικών τάσεων -υπογεννητικότητα με παράλληλη συνταξιοδότηση των baby bombers- όσο και του ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία, οι χώρες της Ευρώπης -έπειτα από σημαντική καθυστέρηση- αναγκάζονται να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις των ασφαλιστικών συστημάτων.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Nicolas Sarkozy εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, παρά τις ενστάσεις των εργατικών συνδικάτων. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας πάγωσε τις συντάξεις ως μέρος της στροφής της προς τη δημοσιονομική λιτότητα. Η Ελλάδα μείωσε τις συντάξεις για να ελέγξει το τεράστιο χρέος της.

Το έγγραφο αναγνωρίζει ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν την αρμοδιότητα χάραξης πολιτικής για το συνταξιοδοτικό ζήτημα, συμπεριλαμβανομένου και του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι Βρυξέλλες, όμως, έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ "οικονομικής διοίκησης" κατά την πρόσφατη κρίση στην ευρωζώνη και ισχυρότερο λόγο ως προς τα δημοσιονομικά έξοδα των χωρών-μελών.

Επίσης, έχουν αποκτήσει ευρύτερη ισχύ όσον αφορά στη διοίκηση των ασφαλιστικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας προώθησης ευρωπαϊκών νόμων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το έγγραφο συνυπογράφουν ο επίτροπος για θέματα εργασίας κ. Laszlo Andor, ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων κ. Olli Rehn αλλά και ο κ. Michel Barnier, επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς.

Η Κομισιόν θα επικρίνει επίσης το πλαίσιο εποπτείας για τις ευρωπαϊκές συντάξεις ως κατακερματισμένο και ατελές, ενισχύοντας τις πιθανότητες υιοθέτησης νέας νομοθεσίας για την εναρμόνιση του συνταξιοδοτικού στις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Ειδικότερα, το έγγραφο θα αναφέρει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός σχεδίου εξασφάλισης επιδομάτων το οποίο θα αφορά στα αποτυχημένα εταιρικά συνταξιοδοτικά προγράμματα σε περιπτώσεις χρεοκοπίας των εργοδοτών, όπως έχει συμβεί σε κάποια κράτη-μέλη.
Ένα τέτοιο σχέδιο, το οποίο πιθανώς θα συντονίζεται ή θα στηρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενδέχεται επίσης να ασχολείται και με το θέμα των αποζημιώσεων για ιδιωτικά ασφαλιστικά σχήματα που αντιμετωπίζουν "υπερβολικές ζημίες".

Επίσης, τίθεται επί τάπητος η εναρμόνιση της νομοθεσίας για τις προϋποθέσεις φερεγγυότητας των συνταξιοδοτικών καλύψεων, η οποία διαφέρει στις χώρες-μέλη. Μία προσέγγιση βασίζεται στην ευρωπαϊκή οδηγία Φερεγγυότητα ΙΙ, η οποία αρχικά σχεδιάστηκε για τον ιδιωτικό ασφαλιστικό κλάδο, αλλά "θα μπορούσε να αποτελέσει μία καλή αρχή".

Η τελευταία πρόταση κάνει λόγο για ενίσχυση των προϋποθέσεων χρηματοδότησης για τις εταιρίες που έχουν ασφαλιστικά προγράμματα. Η πρόταση αυτή -εφόσον υποβληθεί και επισήμως- αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις. Μία τέτοια κίνηση "θα υπονόμευε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα πολλών εταιριών που χρηματοδοτούνται", αναφέρει η κ. Jane Samsworth, επικεφαλής συντάξεων στη νομική εταιρία Hogan Lovells και συμπληρώνει: "Τα συνταξιοδοτικά προγράμματα δεν είναι ασφαλιστικές εταιρίες και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια," τονίζει η ίδια.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v