Γερμανία: Περικοπές δαπανών, όχι αυξήσεις φόρων

Η Γερμανία προωθεί έκτακτα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, που επικεντρώνονται στις περικοπές δαπανών και όχι στις αυξήσεις φόρων, για να μη διακυβεύσουν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής "λοκομοτίβας."

  • Ralph Atkins (Φρανκφούρτη), Peggy Hollinger (Αιξ αν Προβανς)
Γερμανία: Περικοπές δαπανών, όχι αυξήσεις φόρων
Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας πρόκειται μέσα στην εβδομάδα να εγκρίνει ειδικό προϋπολογισμό για το 2011, στο πλαίσιο του 4ετούς προγράμματος περικοπών των δημοσίων δαπανών, που έχει στόχο να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, χωρίς να διακυβεύσει την όλο και καλύτερη οικονομική ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας.

Οι ενημερωτικές εκθέσεις που μοιράστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο δείχνουν ότι με περικοπές των δαπανών (και όχι με αυξήσεις φόρων) το πρόγραμμα λιτότητας 80 δισ. ευρώ θα διαφέρει εκ θεμελίων από προηγούμενα προγράμματα δημοσιονομικής λιτότητας και θα προσφέρει "σημαντικές και καλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης".

Ο σχολιασμός των μέτρων δείχνει ότι στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι διεθνείς επικρίσεις και πως η γερμανική λιτότητα θα πλήξει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρώπης συνολικά.

Η διεθνής κοινότητα αντιμετώπισε με επιφύλαξη τα σχέδια που είχε αρχικά αναγγείλει η Γερμανία τον περασμένο μήνα. Όμως, στις ενημερωτικές εκθέσεις υπογραμμίζεται ότι από τα 11,2 δισ. ευρώ που προβλέπεται να εξοικονομηθούν φέτος τα μισά και πλέον θα προέρχονται από περικοπές δαπανών. Κάτι ανάλογο θα ισχύσει το 2012. Αυτό σημαίνει ότι το πακέτο "αποφεύγει τις αυξήσεις φόρων που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανάπτυξη", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι μεγαλύτερες περικοπές το 2011 θα γίνουν στα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου οι δαπάνες θα μειωθούν 8% και στις μεταφορές με μείωση 5%. Οι δαπάνες όμως στην εκπαίδευση και στην έρευνα θα αυξηθούν 7% και πλέον, επαληθεύοντας τη δέσμευση της καγκελαρίου, κ. Angela Merkel, να προστατεύσει τις επενδύσεις στην εκπαίδευση.

Συνολικά, οι κρατικές δαπάνες προβλέπεται να μειωθούν 3,8% τον επόμενο χρόνο, με μικρότερες περικοπές στα ακόλουθα χρόνια, πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013.

Στα μέτρα αύξησης των εσόδων, το Βερολίνο ελπίζει να συγκεντρώνει 2 δισ. ευρώ τον χρόνο από το 2012 με φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών - θα εξαρτηθεί από την πιθανή συμφωνία με Ευρωπαίους εταίρους για μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει επίσης σε εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ από μεταρρύθμιση στις ένοπλες δυνάμεις, η οποία θα εφαρμοστεί από το 2013 και θα κλιμακωθεί στα 3 δισ. το 2014.

Το εν λόγω πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο να ταιριάζει με τη γερμανική "γκιλοτίνα χρέους", που απαιτεί μέγιστο διαρθρωτικό έλλειμμα μόλις στο 0,35% του ΑΕΠ έως το 2016.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v