Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες ετοιμάζονται για την ετυμηγορία

Οι φήμες για το ποιες τράπεζες, από τις 91 που περνούν το stress test, θα χρειαστούν αποκατάσταση κεφαλαίων αρχίζουν να κυκλοφορούν, καθώς οι ειδικοί μελετούν τα νούμερα. Τι ακούγεται για τις ελληνικές τράπεζες.

  • Patrick Jenkins, David Oakley, Daniel Schafer και Ralph Atkins
Οι τράπεζες ετοιμάζονται για την ετυμηγορία
Τα «ονόματα» αρχίζουν να βγαίνουν στη φόρα, καθώς οι ειδικοί ξεκινούν να συμπεραίνουν από τα μεγέθη ποιες από τις 91 ευρωπαϊκές τράπεζες που υφίστανται stress test θα πρέπει να προχωρήσουν σε επανακεφαλαιοποιήσεις.

Συνολικά, οι τράπεζες θα χρειαστούν περίπου 100 δισ. δολ. σε φρέσκα κεφάλαια, συμπεραίνουν οι αναλυτές της Credit Suisse, αν και η συντριπτική πλειονότητα των κεφαλαίων -τα 91 από τα 96 δισ. ευρώ- θα χρειαστεί σε κρατικές τράπεζες της Ισπανίας (cajas) και της Γερμανίας (Landesbanks). Ωστόσο, η ένωση VOEB των γερμανικών κρατικών τραπεζών δήλωσε ότι περιμένει όλες οι Landesbanks να περάσουν τα τεστ.

Οι εισηγμένες τράπεζες με τα χειρότερα πλήγματα θα είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η γερμανική Postbank, κάθε μία των οποίων έχει έλλειμμα κεφαλαίων 1,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Credit Suisse. Όλες οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, εκτός της Alpha Bank, καθώς και η ιταλική Monte dei Paschi, επίσης θα χρειαστούν φρέσκα κεφάλαια έως 1 δισ. ευρώ.

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Jean-Claude Trichet, προειδοποίησε ότι «θα επιβληθεί κατάλληλη δράση όπου χρειάζεται» όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, ξεκαθαρίζοντας ότι το ίδιο θα ισχύσει για τις κυβερνήσεις και τις κρατικές αρχές. Οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τμήματα κερδοφορίας, να αξιοποιήσουν τις αγορές ή να στραφούν σε έκτακτα κυβερνητικά προγράμματα για να αποκαταστήσουν την ισχύ τους, όπως δήλωσε κατά την τακτική μηνιαία ενημέρωση στη Φρανκφούρτη.

Οι αναλυτές και ο κ. Trichet αντέδρασαν στην κοινοποίηση χθες περισσότερων παραμέτρων για τα stress tests.

Η Committee of European Banking Supervisors ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει τις επιπτώσεις της περίπτωσης να είναι χαμηλότερη κατά 3% η ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2010-11.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες του σεναρίου των προβλημάτων στα κρατικά ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες, που είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα στα μάτια των επενδυτών, παραμένουν μυστήριο.

Ένας αξιωματούχος από τις εποπτικές αρχές δήλωσε ότι το συνολικό «κούρεμα» (για την Ελλάδα πιστεύεται ότι θα είναι περίπου 20% - 30%) σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις τρέχουσες αξίες στις αγορές ομολόγων και όχι με τις τιμές ασφάλισης, που υποδεικνύει υψηλότερες εκπτώσεις. (Τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα στο περίπου 75% της ονομαστικής αξίας τους.)

Αν και οι επενδυτές καλωσόρισαν την εξέλιξη των διαφορετικών «κουρεμάτων», αντίθετα με τις προηγούμενες φήμες για ενιαίους συντελεστές, ορισμένοι εξακολουθούν να φοβούνται ότι τα σενάρια είναι πολύ επιεική.

«Τα αντίξοα σενάρια που μελετώνται δεν είναι αρκετά αντίξοα και μάλιστα δεν υπάρχει καμία σαφής δέσμευση για οικονομική στήριξη των πιο προβληματικών τραπεζών, αναφέρει η Capital Economics.

Ο κ. Padhraic Garvety, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στην ING Financial Markets, δήλωσε: «Τα stress tests δεν είναι αρκετά σκληρά για τις τράπεζες στο ζήτημα των κρατικών ομολόγων, κι αυτό δεν είναι θετικό».

Πάντως τα χρηματιστήρια και οι τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν εύρωστα αυτήν την εβδομάδα έπειτα από έναν δύσκολο μήνα, εν μέρει λόγω ελπίδων ότι τα stress tests θα βοηθήσουν να λυθούν τα τραπεζικά προβλήματα της Ευρώπης. Ο δείκτης Eurofirst 300 έχει ανακάμψει 5% από τη Δευτέρα, ενώ οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σχεδόν 10%.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στις επόμενες εξελίξεις: η CEBS, υπό την πίεση να δράσει ταχέως, έχει δεσμευτεί να κοινοποιήσει τα αποτελέσματα μέσα σε ένα 15νθήμερο, στις 23 Ιουλίου.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα, λένε κάποιοι τραπεζίτες, είναι λάθος. «Είναι πολύ βιαστικό… Έπρεπε να γίνουν όλα μυστικά και, αν αποδεικνυόταν ότι μια τράπεζα θα καταρρεύσει, να υπάρχει σχέδιο επανακεφαλαιοποίησης, πριν βγει στη δημοσιότητα. Το να λες σε μια τράπεζα "έχεις προβλήματα" απλώς υπονομεύει τη σταθερότητα», δήλωσε τραπεζικό στέλεχος.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v