ΕΕ: Υψηλότερες αποζημιώσεις για απάτη

Υψηλότερες αποζημιώσεις για επενδυτές και καταθέτες σε περιπτώσεις απάτης και χρεοκοπίας παρουσίασε ο κ. Michel Barnier. Η Ελλάδα και η αξιολόγηση του Ταμείου Σταθερότητας στο επίκεντρο του Ecofin.

ΕΕ: Υψηλότερες αποζημιώσεις για απάτη
Νέοι κανόνες για την προστασία των επενδυτών και των καταθετών στην Ευρώπη ανακοινώνονται τη Δευτέρα από τον κ. Michel Barnier, τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα εσωτερικής αγοράς, ο οποίος προτείνει αύξηση της εξασφαλισμένης αποζημίωσης για ιδιώτες επενδυτές σε περιπτώσεις απάτης από επενδυτικούς ομίλους, στα 50.000 ευρώ από 20.000 ευρώ.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται επίσης να επιβεβαιώσουν ότι, από τις αρχές του 2011, οι καταθέτες των τραπεζών θα λαμβάνουν αποζημίωση έως και 100.000 ευρώ σε περίπτωση κατάρρευσης της τράπεζας. Η αποζημίωση αυτή θα πρέπει να αποπληρώνεται σε διάστημα 7 ημερών.

Το ύψος της εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων είναι σύμφωνο με τις αλλαγές οι οποίες συμφωνήθηκαν μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Αργότερα έγινε αντιληπτό ότι τα επίπεδα των αποζημιώσεων διαφοροποιούνταν σημαντικά ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Η πρωτοβουλία αυτή είχε συναντήσει αρκετές ενστάσεις εκείνη την περίοδο, κυρίως από τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, τα οποία διαφωνούν με την υιοθέτηση υψηλότερων εγγυήσεων για τις τραπεζικές καταθέσεις.

Η Κομισιόν, όμως, αναμένεται να δηλώσει τη Δευτέρα ότι θα προχωρήσει στην πλήρη αναθεώρηση της ντιρεκτίβας του 1994, που καλύπτει θέματα εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων. Βασικό επιχείρημα είναι και η εξασφάλιση της ασφαλούς χρηματοδότησής τους.

Η Κομισιόν αναμένεται να δηλώσει ότι το όριο αποπληρωμής των αποζημιώσεων εντός 7 ημερών είναι εφικτό, δεδομένου ότι ήδη εφαρμόζεται στις ΗΠΑ και σύντομα θα εφαρμοστεί και στη Βρετανία.

Οι Βρυξέλλες πιέζουν για συνεισφορές από τις τράπεζες, ώστε το πρόγραμμα αυτό να προχρηματοδοτηθεί κατά 75%. Το εναπομείναν ποσό μπορεί να χρηματοδοτηθεί αργότερα από επιπλέον ad hoc συνεισφορές ή από δανεισμό μεταξύ ταμείων ή από άλλες πηγές.

Η ιδέα ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος προστασίας των επενδυτών και των καταθετών δεν θα προωθηθεί σε αυτό το στάδιο, αν και οι αξιωματούχοι πιθανότατα θα αφήσουν ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο για μεσοπρόθεσμη υλοποίησή του. Προς το παρόν, η Κομισιόν αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα αλλάζοντας τη νομοθεσία που καλύπτει τα προγράμματα για απάτη, αμέλεια ή διοικητικά λάθη επενδυτικών εταιριών. Υπάρχουν 39 προγράμματα τέτοιου τύπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτός από την ενίσχυση του ανώτατου ύψους της αποζημίωσης, η Κομισιόν θα προτείνει επίσης να λαμβάνουν οι ιδιώτες επενδυτές την αποζημίωση αυτή μέσα σε 9 μήνες από την πτώχευση της επενδυτικής εταιρίας. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στις αποπληρωμές των αποζημιώσεων, άλλωστε, αποτελούν πρόβλημα στην Ε.Ε.
 
Η Κομισιόν, ακόμη, αναμένεται να ζητήσει να επιβληθεί ελάχιστο όριο προχρηματοδότησης γι' αυτά τα προγράμματα, αν και θα υπάρχουν όροι που θα δίνουν τη δυνατότητα δανειοδότησης από άλλα ταμεία ή από άλλες πηγές, ως ύστατη λύση, εφόσον χρειαστεί.

Οι προτάσεις αυτές υπόκεινται σε έγκριση από τα κράτη-μέλη και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για να τεθούν σε εφαρμογή.

Επίσης, η Κομισιόν εξέδωσε μία λευκή βίβλο για τις εγγυήσεις σε περιπτώσεις κατάρρευσης ασφαλιστικών εταιριών. Τέτοια προγράμματα εγγυήσεων για τον ασφαλιστικό κλάδο υφίστανται σε 12 κράτη-μέλη (αν και δεν υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία που να καλύπτει αυτό το θέμα), αλλά διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Οι Βρυξέλλες ζητούν συνδρομή με κατάθεση απόψεων επί του θέματος, δηλώνοντας πως είναι σημαντικό να συσταθεί ντιρεκτίβα που να καλύπτει και τον ασφαλιστικό κλάδο, με εγγυήσεις των ιδιωτών σε ορισμένα βασικά σημεία.

Αν και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφωνούν επί της αρχής με την προστασία των επενδυτών και των καταθετών, οι απόψεις τους διαφέρουν σημαντικά ως προς το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται και, το κυριότερο, ως προς το ποσοστό της προχρηματοδότησης αυτών των προγραμμάτων.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα θα συζητηθούν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας και η πρόοδος που καταγράφει η Ελλάδα στο πρόγραμμα λιτότητας.

Οι υπουργοί θα ζητήσουν να μάθουν λεπτομέρειες ως προς την πρόοδο που παρουσιάζει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας στο να αποσπάσει αξιολόγηση "ΑΑΑ". Οι επενδυτές δηλώνουν ότι το ταμείο -το οποίο διαθέτει 440 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές χώρες που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές- θα χρειαστεί αυτήν την αξιολόγηση προκειμένου να εκδώσει ομόλογα τα οποία θα έχουν την εγγύηση των κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

Ορισμένοι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι το Ταμείο Σταθερότητας δεν θα πρέπει να αξιολογηθεί με "ΑΑΑ" καθώς μόνο το 40% των κρατών-μελών που το εγγυώνται έχει αυτήν την υψηλή αξιολόγηση.

Η Ελλάδα, πάντως, προς το παρόν έχει εντυπωσιάσει τις αγορές με τα μέτρα λιτότητας, αν και αρκετοί επενδυτές προειδοποιούν ότι το ενδεχόμενο περισσότερων απεργιών ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο όλο το πρόγραμμα.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v