Υποβαθμίσεις απειλούν το μέλλον των τραπεζών ΗΠΑ

To ιστορικό ν/σ χρηματοπιστωτικής μεταρρύθμισης των ΗΠΑ φέρνει τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες πιο κοντά σε ενδεχόμενη κάθετη υποβάθμιση των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας.

  • Tracy Alloway, Alphaville
Υποβαθμίσεις απειλούν το μέλλον των τραπεζών ΗΠΑ
To νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της χρηματοπιστωτικής εποπτείας, που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση, φέρνει τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ πιο κοντά σε ενδεχόμενη κάθετη υποβάθμιση των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας, που θα επιφέρει σοκ με πρόσθετο κόστος χρηματοδότησης αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σχεδόν αμέσως, ο οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε το outlook της Bank of America και της Citigroup σε αρνητικό. Οι αξιολογήσεις των οίκων για τις δύο τράπεζες διαμορφώνονται σήμερα στο "Α".

Λίγο αργότερα,η Moody's έθεσε υπό εποπτεία για πιθανή υποβάθμιση την Bank of America, τη Wells Fargo και τη Citi, εξαιτίας του νέου διατάγματος Dodd-Frank, ενός νομοσχεδίου που συν τω χρόνω αναμένεται να επιφέρει χαμηλότερα επίπεδα κρατικής στήριξης για τις αμερικανικές τράπεζες.

Σε ξεχωριστή κίνηση, η Moody's έθεσε επίσης υπό επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις 10 περιφερειακών τραπεζών.

Όπως τονίζει η στήλη Alphaville, η πιθανότητα αυτής της εξέλιξης κρέμεται από τις αρχές του χρόνου πάνω από τις αμερικανικές τράπεζες. Η αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης για τις "πολύ μεγάλες να καταρρεύσουν" τράπεζες σημαίνει ότι αυτές λαμβάνουν μεγαλύτερες αξιολογήσεις από τους οίκους απ’ όσο θα λάμβαναν αν δεν αποκλειόταν η κατάρρευσή τους.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Η Moody's εξηγεί:

"Βραχυπρόθεσμα, η Moody's πιστεύει ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν μεγάλα εμπόδια αν προσπαθήσουν να διαλύσουν τράπεζες με περίπλοκες, διαδραστικές, διεθνείς σχέσεις, χωρίς να προκαλέσουν κίνδυνο κατάρρευσης στο σύστημα. Ως εκ τούτου, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι ισχύουσες αξιολογήσεις γι' αυτές τις τράπεζες παραμένουν σωστές.

Όμως, στους επόμενους 12 - 24 μήνες, καθώς θα εφαρμόζεται ο νέος νόμος, θα γράφονται οι νόμοι και οι ρυθμίσεις, και εφόσον οι οικονομικές συνθήκες σταθεροποιηθούν, πιστεύουμε ότι οι εκτιμήσεις μας για τις υποστηριζόμενες αξιολογήσεις των συστημικά σημαντικών τραπεζών θα επιστρέψουν στα προ της κρίσης επίπεδα ή και χαμηλότερα - αν και δεν θεωρούμε ότι θα εξουδετερωθεί εντελώς η στήριξη για τα senior debt και τις αξιολογήσεις καταθέσεων αυτών των οίκων".
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v