Οι επενδυτές επιστρέφουν στα junk bonds

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για junk bonds ανέκαμψε θεαματικά τον περασμένο μήνα, καθώς οι εύρωστες αποδόσεις του κλάδου πυροδότησαν κατακόρυφη αύξηση των εκδόσεων, που άγγιξαν τα 26 δισ. δολάρια.

  • Aline van Duyn (Νέα Υόρκη)
Οι επενδυτές επιστρέφουν στα junk bonds
Το ενδιαφέρον των επενδυτών για junk bonds ανέκαμψε θεαματικά τον περασμένο μήνα, καθώς οι εύρωστες αποδόσεις του κλάδου πυροδότησαν κατακόρυφη αύξηση των εκδόσεων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το χρήμα έχει αρχίσει να ρέει και πάλι στα αμερικανικά funds τα οποία επικεντρώνονται σε αγορές ομολόγων επιπέδου junk, δηλαδή χρεογράφων που εκδίδουν ριψοκίνδυνες επιχειρήσεις με συγκριτικά υψηλά επίπεδα χρεών και χαμηλή αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας.

Η ζήτηση για υψηλότερης απόδοσης ομόλογα έχει δυναμώσει ως αποτέλεσμα του καθησυχασμού των ανησυχιών για την κρίση χρεών στην ευρωζώνη και την προσδοκία ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα Federal Reserve θα κρατήσει τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα για έναν ακόμη χρόνο τουλάχιστον.

Τα junk bonds, που αποκαλούνται επίσης ομόλογα υψηλής απόδοσης, προεξοφλούν μια επιβράδυνση στην ανάπτυξη αλλά όχι διπλή ύφεση.

Τον Ιούλιο, οι αποδόσεις των junk bonds ήταν 3,4% σύμφωνα με τους δείκτες της BofA Merill Lynch. Τα ομόλογα των λιγότερο ριψοκίνδυνων εταιριών με αξιολογήσεις στις επενδυτικες βαθμίδες ενισχύθηκαν 1,9%, ενώ τα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ υποχώρησαν 0,2%.

Τον Ιούλιο, οι διεθνείς πωλήσεις νέων junk bonds έφτασαν στα 26 δισ. δολ., σύμφωνα με την Dealogic. Συγκριτικά, τον Ιούνιο το μέγεθος ήταν 12 δισ. δολ. και τον Μάιο 7,2 δισ. δολ.

Με αυτούς τους αυξανόμενος ρυθμούς, η αγορά των ομολόγων junk οδεύει προς άλλο ένα ρεκόρ εκδόσεων. Διεθνώς πουλήθηκαν χρεόγραφα 185 δισ. δολ. το 2009, σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch, ενώ μέχρι σήμερα στο έτος οι διεθνείς εκδόσεις ξεπερνούν τα 150 δισ. δολάρια.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v