Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Paulson & Co γίνεται "αρκούδα"

Ύστερα από ένα πολύ "άγριο" β΄ τρίμηνο για τον κλάδο, η Paulson & Co. -ο 3ος ισχυρότερος διαχειριστής hedge fund στον κόσμο- μειώνει αισθητά τις αισιόδοξες θέσεις έναντι της αμερικανικής οικονομίας.

  • Sam Jones
H Paulson & Co γίνεται αρκούδα
Η Paulson & Co., η τρίτη μεγαλύτερη επιχείρηση διαχείρισης hedge fund στον κόσμο, μειώνει τις αισιόδοξες (bullish) θέσεις της έναντι της αμερικανικής οικονομίας.

Εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας για τη βιωσιμότητα της αμερικανικής ανάκαμψης και ύστερα από ένα άγριο β΄ τρίμηνο, όπου τα περισσότερα funds δέχτηκαν ισχυρά πλήγματα από την εκτίναξη στη μεταβλητότητα στις αγορές, η Paulson & Co. έχει περικόψει τις καθαρές long θέσεις της σε όλα σχεδόν τα κεφάλαιά της.

Το ύψους 3 δισ. δολ. Paulson & Co. Recovery fund, που εισήχθη στα τέλη του 2008 για να εκμεταλλευτεί την ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων και στην οικονομία των ΗΠΑ, έχει μειώσει το καθαρό άνοιγμά του από 140% σε 107% τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες των "Financial Times". Το καθαρό άνοιγμα (net exposure) είναι μέτρο που χρησιμοποιούν οι διαχειριστές κεφαλαίων ως σηματωρό της κατεύθυνσής τους και υπολογίζεται αφαιρώντας τις συνολικές short θέσεις (με πρόβλεψη πτώσης) από τις συνολικές long θέσεις(με πρόβλεψη ανόδου), λαμβάνοντας υπόψη και τη μόχλευση.

Ένα καθαρό άνοιγμα "μηδέν" σημαίνει ένα απολύτως ουδέτερο χαρτοφυλάκιο, με ίσες θέσεις long και short.

Η ναυαρχίδα του κ. Paulson, το κεφάλαιο Advantage, που διαχειρίζεται 9 δισ. δολ., έχει επίσης συρρικνώσει το καθαρό long άνοιγμα από 72,4% σε 67,3%.

Στα πιο ειδικευμένα merger arbitrage funds των 4,3 δισ. δολ., που βγάζουν χρήματα με συναλλαγές σε εταιρίες που συμμετέχουν σε συνομιλίες εξαγορών, οι θέσεις έχουν επίσης μειωθεί από 58% σε 50%.

Ο κορυφαίος διαχειριστής κ. Paulson, που πριν από τρία χρόνια έβγαλε πολλά δισεκατομμύρια προβλέποντας ορθώς το σκάσιμο της φούσκας του subprime, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πάντως, η θεμελιώδης άποψη του κ. Paulson ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία ανάκαμψης δεν έχει αλλάξει, επιμένουν πρόσωπα του κύκλου του.

Και πράγματι, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του δικαιώθηκαν τους τελευταίους 18 μήνες και το Recovery fund του είχε απόδοση 25% το 2009 κι έχει ενισχυθεί 17,3% μέχρι στιγμής στο έτος.

Τα Paulson & Co. funds όμως τον Μάιο και τον Ιούνιο διένυσαν μία από τις χειρότερες περιόδους στην ιστορία του κλαδου των hedge funds. Το μέσο hedge fund έχασε 2,5% στο β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τη Hedge Fund Research. Το Recovery fund έχασε 12,39% τον Ιούνιο, ύστερα από απώλειες 9% τον Μάιο.

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές στον κόσμο έχουν αυξήσει αισθητά τις καλύψεις τους (hedges) στο τελευταίο δίμηνο και πολλοί μετακινούν μεγάλα τμήματα χαρτοφυλακίων σε ρευστό.

Κατά τη Hedge Fund Research, τα κεφάλαια equity long short και event driven έχασαν 32,5 δισ. δολ. στο τρίμηνο μέχρι τις αρχές Ιουλίου.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v