Το trading "βραχνάς" για αμερικανικές τράπεζες

Για ένα δυσμενές τρίτο τρίμηνο προετοιμάζονται οι αμερικανικές τράπεζες, με βασικό χαρακτηριστικό τη συρρίκνωση των εσόδων από trading. Ο όγκος συναλλαγών κατρακύλησε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο έτους.

  • Francesco Guerrera
Το trading βραχνάς για αμερικανικές τράπεζες
Οι αμερικανικές τράπεζες προετοιμάζονται για σημαντική μείωση των κερδών τους από trading κατά το τρίτο τρίμηνο, το οποίο ξεκίνησε μάλλον αρνητικά εν μέσω αβεβαιότητας για τη διεθνή αναπτυξιακή πορεία και την κρίση χρέους στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του όγκου συναλλαγών στις αγορές κατά τον Ιούλιο.

Τραπεζικά στελέχη δηλώνουν πως ο όγκος συναλλαγών και η κερδοφορία κατά τον Ιούλιο ήταν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα από το ήδη υποτονικό δεύτερο τρίμηνο και ότι ειδικά τα hedge funds δίστασαν να προχωρήσουν σε σημαντικές κινήσεις αναφορικά με τις μετοχές και τα ομόλογα.

Οι δραστηριότητες trading ενισχύθηκαν λίγο τις τελευταίες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών τραπεζικών stress tests. Παρ' όλα αυτά, εντείνονται οι ανησυχίες περί οριστικού τέλους στις καλές ημέρες των κερδών από trading, που στήριξαν τα κέρδη των τραπεζικών ομίλων μετά τη χρηματοοικονομική κρίση. Οι ανησυχίες είναι τόσο έντονες ώστε αρκετές τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο απολύσεων traders.

"Ο Ιούλιος ήταν ένας μίζερος μήνας για τα έσοδα από trading", δηλώνει ανώτερο τραπεζικό στέλεχος και συμπληρώνει: "Εάν δεν καταγραφεί σημαντική ανάκαμψη τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να μειώσουν θέσεις εργασίας".

Η συρρίκνωση των κερδών από trading οδηγεί σε αντίστοιχη ενίσχυση της σημασίας των καταναλωτικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των τραπεζών, η πορεία των οποίων βελτιώνεται καθώς αναρρώνει η οικονομία.

Στελέχη της Wall Street και αναλυτές επισημαίνουν πως κατά τον Ιούλιο οι μικροί επενδυτές, τα hedge funds αλλά και οι οργανισμοί προτίμησαν να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ παράλληλα μειώθηκαν τα περιθώρια κερδοφορίας εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού ανάμεσα στις τράπεζες.

Αρκετές τράπεζες δεν κατάφεραν να πετύχουν τους εσωτερικούς στόχους που είχαν θέσει ως προς τα έσοδα από trading τοποθετήσεων σταθερού εισοδήματος, εμπορευμάτων, συναλλαγματικών ισοτιμιών και μετοχών που ήταν μέχρι πρόσφατα η κινητήριος δύναμη στην κερδοφορία.

"Οι όγκοι συναλλαγών τον Ιούλιο γενικά υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο έτους", δηλώνει ο κ. Richard Repetto, αναλυτής της Sandler O’Neill & Partners και συμπληρώνει: "Είναι σύνηθες να επιβραδύνονται οι όγκοι συναλλαγών κατά τον Ιούλιο, αλλά μία τόσο ευρεία υποχώρηση όγκου συναλλαγών σε όλους τους κλάδους, και μάλιστα σε περίοδο ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων, είναι ασυνήθιστη".

Τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δείχνουν ότι οι συναλλαγές εταιρικών ομολόγων της Wall Street υποχώρησαν στα τέλη Ιουνίου, στα 103 δισ. δολ., από 131 δισ. δολ. τον Μάιο.

"Σε μεγάλο βαθμό, η μείωση του όγκου συναλλαγών κατά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο εξηγείται από τις βίαιες αλλαγές που καταγράφηκαν στις αγορές τους προηγούμενους μήνες", εξηγεί ο κ. John Brady, αντιπρόεδρος της MF Global.

Οι μικροί επενδυτές, παράλληλα, αποφεύγουν τις τοποθετήσεις σε μετοχές. Τα αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια καταγράφουν εκροές κεφαλαίων επί 12 συνεχείς εβδομάδες συνολικού ύψους 40,7 δισ. δολ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Investment Company Institute.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v