SEC: Επικήρυξη για χρηματιστηριακές απάτες!

Αμοιβές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων θα δίνει πλέον η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στους πληροφοριοδότες που καταδίδουν χρηματιστηριακές απάτες στη Wall. Αναμένεται κύμα καταγγελιών.

  • Jean Eaglesham και Brooke Masters
SEC: Επικήρυξη για χρηματιστηριακές απάτες!
Τα κίνητρα των πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που θα δίνονται πλέον στους πληροφοριοδότες οι οποίοι θα παρέχουν καταδικαστικά στοιχεία κατά αμερικανικών εισηγμένων εταιριών και τραπεζών της Wall Street αναμένεται να δημιουργήσουν κύμα καταγγελιών, όπως τουλάχιστον εκτιμούν δικηγορικές εταιρίες

Ακόμα και η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) προβλέπει ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι πληροφορίες που θα αποσπάσει από ανώτερα στελέχη και τρίτα πρόσωπα με κίνητρο την υψηλή αμοιβή των έξι μηδενικών.

"Το ύψος των αμοιβών αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο των πληροφοριών που ελπίζουμε ότι θα αποσπάσουμε από στελέχη εισηγμένων, χρηματιστηριακών ή άλλων εταιριών της Wall και από τις οποίες μπορεί να μην είχαμε καμία πληροφορία", δηλώνει στους "Financial Times" οκ.  Stephen Cohen, αξιωματούχος της SEC και συμπληρώνει: "Περιμένουμε εντυπωσιακή ανταπόκριση".

Τα νέα οικονομικά κίνητρα για όσους καταδίδουν χρηματιστηριακές απάτες περιλαμβάνονται στη μαζική μεταρρύθμιση της Wall Street που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα.

Όσοι δίνουν νέες πληροφορίες, οι οποίες θα οδηγούν σε καταδίκη εταιρίας, θα δικαιούνται από 10% έως 30% επί του προστίμου άνω του 1 εκατ. δολαρίων - συμπεριλαμβανομένου και ποσοστού επί των εσόδων που θα προκύψουν από ενδεχόμενες μηνύσεις κατά της εν λόγω εταιρίας.

"Στο παρελθόν έχουν υπάρξει δικαστικοί διακανονισμοί έως 800 εκατ. δολαρίων… Αυτό αποτελεί εντυπωσιακό κίνητρο για τα στελέχη των εταιριών αλλά και για τις δικηγορικές εταιρίες που θα τους αντιπροσωπεύσουν" εκτιμά ο κ. John Coffee, καθηγητής νομικής στο Columbia University.

Η ισχύουσα νομοθεσία για υποθέσεις απάτης κατά του κράτους και οι αμοιβές που δίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις έχουν δημιουργήσει μία βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων από δικηγορικές εταιρίες οι οποίες ειδικεύονται σε διεκδικήσεις αποζημιώσεων από τον κλάδο υγείας.

"Προβλέπουμε ότι θα υπάρξουν πολλές επιπλέον τέτοιες υποθέσεις, βάσει της εμπειρίας που έχουμε από την ισχύουσα νομοθεσία", δηλώνει και ο κ. Tim Coleman, συνέταιρος στη Freshfields Bruckhaus Deringer.

Παρ' όλα αυτά, τόσο ο χρηματοοικονομικός κλάδος όσο και οι δικηγορικές εταιρίες προειδοποιούν ότι το ύψος των αμοιβών που δίνονται είναι τόσο υψηλό που ενδεχομένως να πυροδοτήσει κύμα ψευδών πληροφοριών από δυσαρεστημένους υπαλλήλους, γεγονός που θα οδηγήσει σε απώλεια χρόνου και πόρων τόσο για τον χρηματοοικονομικό κλάδο όσο και για τις ρυθμιστικές αρχές.

"Η μόνη μας ανησυχία είναι μήπως ενθαρρυνθούν κακόβουλοι πληροφοριοδότες, άνθρωποι που θα σκαρφίζονται πράγματα μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν προβλήματα", αναφέρει η Ένωση Χρηματοοικονομικών Αγορών στην Ευρώπη. "Η κατηγορούμενη εταιρία θα απαλλάσσεται, αλλά ήδη θα έχει σπαταληθεί χρόνος και χρήμα. Χρειάζεται απαιτούμενος έλεγχος", καταλήγει.

Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποστηρίζει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στο αναμενόμενο κύμα νέων καταγγελιών. "Έχουμε ήδη τα απαραίτητα συστήματα, τα οποία και βελτιώνουμε έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις χιλιάδες πληροφορίες που αναμένουμε να έχουμε ετησίως", δηλώνει ο κ. Cohen και συμπληρώνει: "Εάν αυτός ο τρόπος μας βοηθήσει να έχουμε πιο αποτελεσματικές και ταχείς υποθέσεις, τότε θα μπορέσουμε να γίνουμε και εμείς πιο αποτελεσματική ρυθμιστική αρχή".
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v