Ευρωφόροι αντί για τακτικές συνεισφορές

Η ΕΕ προωθεί σχέδιο επιβολής ευρωφόρων που θα καταβάλλονται άμεσα στις Βρυξέλλες, με αντίστοιχη μείωση της συνεισφοράς των κρατών-μελών από τους προϋπολογισμούς. Βρετανία και Γερμανία ήδη αντιδρούν.

  • Stanley Pignal
Ευρωφόροι αντί για τακτικές συνεισφορές
Επιδιώκοντας την απεξάρτησή της από τη χρηματοδότησή της μέσω των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν τα γνωστά προβλήματα ρευστότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταθέσει τον επόμενο μήνα προτάσεις για τη χρηματοδότηση περισσότερων δραστηριοτήτων της μέσω ενός πακέτου πανευρωπαϊκών φόρων. Η πρόταση έχει ήδη συναντήσει σθεναρή αντίσταση από κάποια κράτη-μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δείξει πώς οι νέοι ευρωφόροι στις τράπεζες, στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, στις αερομεταφορές και στις άδειες εκπομπής ρύπων άνθρακα θα μπορούσαν να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού των "27", μειώνοντας κατά συνέπεια τις τακτικές συνεισφορές από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, όπως δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
 
Η Ε.Ε. στηρίζει τη χρηματοδότησή της σε έναν συνδυασμό τακτικών συνεισφορών από τα 27 μέλη της και "ιδίων πόρων" - κυρίως φόρους από τις εισαγωγές αγαθών στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά". Οι νέες προτάσεις κατατίθενται εν όψει της έναρξης του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων για τον επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε., που ξεκινά το 2014.

Ενώ ο προϋπολογισμός της έχει αυξηθεί στα 140 δισ. ευρώ ετησίως -ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ των "27"- το ποσοστό των "ιδίων πόρων" έχει μειωθεί κάτω από το ένα τέταρτο των εσόδων, ενώ το 1988 αντιστοιχούσε στο 89%. Ο επίτροπος προϋπολογισμού, κ. Janusz Lewandowski, δήλωσε χθες στους "Financial Times Deutschland" ότι "η ισχύουσα δομή των εσόδων της Ε.Ε. δεν αντικατοπτρίζει το πνεύμα των συνθηκών της" και επισήμανε πως θα παρουσιάσει προτάσεις για αύξηση της αναλογίας των εσόδων από τους άμεσα καταβληθέντες φόρους.

Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, ο κ. Lewandowski δήλωσε ότι "η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για έναν ευρωφόρο", ενώ ακόμη και χθες παραδέχθηκε ότι η εξισορρόπηση των εσόδων της Ε.Ε. θα αποτελέσει δοκιμασία "πολιτικής βούλησης". Ωστόσο, τώρα επισημαίνει πως η ιδέα ενός φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στις διεθνείς μεταφορές κεφαλαίων, που ήδη συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει αλλάξει τη φύση αυτής της συζήτησης.

Πηγές προσκείμενες στον Πολωνό επίτροπο τονίζουν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθεί το ύψος των κονδυλίων που καταβάλλουν ετησίως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στις Βρυξέλλες και αυτό είναι ένα βασικό επιχείρημα υπέρ του σχεδίου. Παράλληλα, όμως, μειώνονται τα έσοδα των εθνικών κυβερνήσεων από φόρους, όπως παραδέχεται και ο κ. Lewandowski.

"Κεντρικό σημείο στην ατζέντα των Βρυξελλών είναι το θέμα του ποσοστού του προϋπολογισμού της Ε.Ε. που θα προέρχεται από ιδίους πόρους", αναφέρει ο κ. Jean Pisani-Ferry του think tank Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, προειδοποιεί: "Από πολιτική άποψη, η επίτευξη αλλαγών είναι εντελώς μη ρεαλιστική στην παρούσα φάση".

Τόσο η Βρετανία όσο και η Γερμανία απέρριψαν άμεσα τις προτάσεις για την επιβολή νέων ευρωφόρων. "Θα αρνηθούμε την επιβολή ευρωφόρων ή την παρέμβαση της Ε.Ε. στην εθνική φορολογία", δήλωσε αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου δήλωσε πως η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας θα θέσει βέτο σε αυτά τα φορολογικά σχέδια. "Η Βρετανία θεωρεί ότι η φορολογία είναι θέμα που καθορίζεται από τα κράτη-μέλη σε εθνικό επίπεδο", δήλωσε.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v