Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed κινείται προς πιστωτική χαλάρωση

Η Fed έκανε το πρώτο βήμα προς τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, καθώς υποβάθμισε τις οικονομικές προοπτικές και δήλωσε ότι η Αμερική μπορεί να αντιμετωπίσει "διπλή ύφεση".

  • James Politi (Ουάσιγκτον)
Η Fed κινείται προς πιστωτική χαλάρωση
Η Federal Reserve των ΗΠΑ έκανε το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης στη νομισματική πολιτική, καθώς υποβάθμισε τις οικονομικές προοπτικές και δήλωσε ότι η Αμερική μπορεί να αντιμετωπίσει "διπλή ύφεση".

Στην τακτική συνεδρίαση στην Ουάσιγκτον οι κεντρικοί τραπεζίτες συμφώνησαν να αρχίσουν να επανεπενδύουν τα έσοδα από την ωρίμανση χρεογράφων με αντίκρισμα στη στεγαστική πίστη, σε μακροχρόνια κρατικά ομόλογα, αποτρέποντας έτσι τη φυσική συρρίκνωση του ισολογισμού 2.300 δισ. δολ. που συγκέντρωσε η Fed κατά τη διάρκεια της ύφεσης.

Η κίνηση αποτελεί σημαντική μεταστροφή στο σκεπτικό της Fed, που μόλις λίγους μήνες πριν έκλινε προς σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής για να αποτρέψει τον πληθωρισμό, καθώς η οικονομική ανάκαμψη δυνάμωνε.

Όμως την Τρίτη, οι αξιωματούχοι της Fed υποβάθμισαν αισθητά τις οικονομικές προοπτικές, δηλώνοντας ότι "ο ρυθμός ανάκαμψης στην παραγωγή και στην απασχόληση έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες".

Η επανεπένδυση των εσόδων της Fed δεν αποτελεί αυτή καθεαυτήν χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής, αφού απλώς αφήνει τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας να παραμείνει σταθερός. Και η απόφαση μπορεί να ανακληθεί οποιαδήποτε στιγμή εύκολα από τη Fed, αν η τράπεζα δει ότι η οικονομία βελτιώνεται στους επόμενους μήνες.

Όμως πράγματι δείχνει ότι η τάση της πιστωτικής πολιτικής έχει μεταστραφεί αποφασιστικά μακριά από τη σύσφιγξη και προς τη χαλάρωση, που είναι πιθανός προάγγελος για μεγάλης κλίμακας αγορές χρεογράφων όπως εκείνες που έγιναν στη διάρκεια της κρίσης, αν αντιθέτως οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν.

Τα επιτόκια κρατήθηκαν στην τρέχουσα κλίμακα του 0% - 0,25% και η Fed επανέλαβε τη δέσμευση να τα διατηρήσει για "παρατεταμένη περίοδο".

Το αμερικανικό χρηματιστήριο έσβησε τις απώλειες μετά την ανακοίνωση της Fed, ενώ τα Treasury yields διολίσθησαν περαιτέρω και το δολάριο περιόρισε τα κέρδη του, αφομοιώνοντας την απόφαση της επιτροπής ανοιχτών αγορών FOMC της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v