Φόβοι διπλής ύφεσης στη Βρετανία

Η προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας ότι υπάρχει περίπτωση να πέσει η βρετανική οικονομία σε διπλή ύφεση έδωσε τροφή στις φήμες ότι η ΒοΕ θα υποχρεωθεί να ξαναρχίσει την ποσοτική χαλάρωση.

  • Peter Garnham
Φόβοι διπλής ύφεσης στη Βρετανία
Η προειδοποίηση της Bank of England ότι υπάρχει περίπτωση να διολισθήσει σε διπλή ύφεση η βρετανική οικονομία άσκησε έντονες πιέσεις στη στερλίνα και έδωσε τροφή στις φημολογίες ότι η ΒοΕ θα υποχρεωθεί να ξαναρχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο κ. Martin Weale, το νεότερο σε θητεία μέλος της επιτροπής καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, δήλωσε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει "σημαντικό" κίνδυνο να διολισθήσει εκ νέου σε ύφεση και ότι οι προβλέψεις που έχουν γίνει για τη φετινή ανάπτυξη θα αποδειχτούν υπερβολικά αισιόδοξες.

Οι δηλώσεις αυτές πυροδότησαν φημολογίες ότι η ΒοΕ θα υποχρεωθεί να βάλει εκ νέου σε εφαρμογή το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία και θα κρατήσει τα επιτόκια σε αρνητικό ρεκόρ για το άμεσο μέλλον.

"Όσον αφορά στην πιστωτική πολιτική, η δήλωση επιβεβαιώνει αυτό που ήδη γνωρίζουμε: ότι η ΒοΕ θα κρατήσει την πολύ ελαστική θέση της για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα", εκτιμά ο κ. Kit Juckes της Societe Generale.

Κατά τον ίδιο, πρόκειται για ένα είδος μηνύματος που μπορεί να στείλει τη στερλίνα στον γκρεμό έναντι του δολαρίου. "Αν διαρρήξουμε τεχνικά επίπεδα, οι 'αρκούδες' θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους".

Το ξεπούλημα στα διεθνή χρηματιστήρια άσκησε επιπλέον πιέσεις στη στερλίνα, δεδομένου ότι η βρετανική οικονομία έχει μεγάλη εξάρτηση από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Η στερλίνα διολίσθησε το μεσημέρι 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,5404 δολ., 0,4% έναντι του ευρώ στο 0,8194 ευρώ και 0,4% έναντι του ελβετικού φράγκου στο 1,6058 φράγκο.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v