Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αθρόα ζήτηση για μετοχές Facebook πριν το ΙΡΟ

Το Facebook αξίζει πια σχεδόν 33,7 δισ. δολάρια με βάση τις συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά, έχει δηλαδή αξία μεγαλύτερη από τις κεφαλαιοποιήσεις εισηγμένων κολοσσών όπως η Ebay και η Yahoo! στην αγορά.

  • David Gelles (Σαν Φραντσίσκο)
Αθρόα ζήτηση για μετοχές Facebook πριν το ΙΡΟ
Το Facebook αξίζει πια σχεδόν 33,7 δισ. δολάρια, με βάση τις συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά, δίνοντας στην ιδιωτική αυτή επιχείρηση υποκείμενη κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από τις κεφαλαιοποιήσεις εισηγμένων κολοσσών όπως η Ebay και η Yahoo! στην αγορά.

Η κοινή μετοχή του Facebook είναι διαπραγματεύσιμη έως το υψηλό των 76 δολ., καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι της εταιρίας, πριν αυτή εισαχθεί στο χρηματιστήριο, που οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό ΙΡΟ μετά την εισαγωγή της Google το 2004, η οποία άγγιξε το 1,67 δισ. δολάρια.

Η διόγκωση της αποτίμησης του Facebook, σε σύγκριση με εισηγμένους ομίλους όπως η Ebay και η Yahoo!, η αξία των οποίων στην αγορά ανέρχεται στα 30,1 και στα 18,3 δισ. δολ. αντιστοίχως, καταδεικνύει μια νέα δυναμική που αναπτύσσεται ανάμεσα στις τεχνολογικές εταιρίες και στους επενδυτές.

Αν και το Facebook, όπως και άλλες επιτυχημένες επιχειρήσεις της Silicon Valley, όπως το Twitter, το LinkedIn και η Zynga, καθυστερούν τα ΙΡΟ τους εξαιτίας της αδυναμίας που επικρατεί στα χρηματιστήρια, κάποιοι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν.

Αγοράζουν μετοχές των εταιριών όσο είναι ακόμη στα χέρια των ιδιωτών, ελπίζοντας ότι το ΙΡΟ, στη συνέχεια, θα ωθήσει τους τίτλους τους ακόμη υψηλότερα.

Η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, την οποία στηρίζουν επενδυτικές εταιρίες και επιχειρήσεις venture capital, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να παραμείνει εκτός χρηματιστηρίου έως το 2012 τουλάχιστον.

Όμως, οι εργαζόμενοι και οι επενδυτές έχουν κάθε δικαίωμα να πουλήσουν τις μετοχές τους και αρκετοί το κάνουν για να αντλήσουν ρευστότητα.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v