Τουρκία: Ανάγκη και για άλλες μεταρρυθμίσεις

Το Χρηματιστήριο της Κων/λης μπορεί να εκτοξεύθηκε σε νέο ιστορικό ρεκόρ με την καθαρή νίκη Erdogan στο δημοψήφισμα, αλλά η τουρκική κυβέρνηση δεν πρέπει να οδηγηθεί σε εφησυχασμό.

Τουρκία: Ανάγκη και για άλλες μεταρρυθμίσεις
Μία ακόμη νίκη για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ για το τουρκικό χρηματιστήριο. Η σύμπτωση αυτή δεν είναι κατ' ανάγκη καθησυχαστική.

Οι ξένοι επενδυτές, στους οποίους ανήκει το 70% της χρηματιστηριακής αγοράς της Κωνσταντινούπολης, σε γενικές γραμμές εγκρίνουν τον κ. Recep Tayyip Erdogan γιατί η συντηρητική, αλλά φιλική προς την αγορά πολιτική του κόμματός του έχει ακολουθήσει μία σοβαρή, αν και ορισμένες φορές ασταθή, αναδιάρθρωση της αποστεωμένης διακυβέρνησης της χώρας.

Η ηχηρή νίκη της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα αυτού του σαββατοκύριακου για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις συνέχισε το ίδιο μοτίβο: το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, που έχει ενισχυθεί κατά 500% από την πρώτη εκλογή Erdogan το 2002, ενισχύθηκε και τη Δευτέρα κατά 2%.

Υπάρχει μία εξήγηση για τη θετική αντίδραση της αγοράς. Το ενδεχόμενο μικρής νίκης ή ακόμη και ήττας θα αύξανε τις πιθανότητες για πολιτική αναταραχή και για δημοσιονομική ανευθυνότητα εν όψει και των εκλογών τον επόμενο χρόνο. Όμως, το τουρκικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να συνεχίσει την ανοδική του πορεία εάν η κυβέρνηση Erdogan δεν απευθυνθεί πιο ενεργητικά στις δομικές οικονομικές αδυναμίες.

Είναι γεγονός ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε ο κ. Erdogan κατά την πρώτη του θητεία συνέβαλαν στη στήριξη της ανάπτυξης. Το ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί φέτος κατά 6%, ενώ οι τράπεζες της Τουρκίας ξεπέρασαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τη χρηματοοικονομική κρίση.

Παρ' όλα αυτά, η Τουρκία δεν αναπτύσσεται με την ταχύτητα που απαιτείται για να βγει από την κατάταξη των σχετικώς φτωχών χωρών. Μία τέτοια προσπάθεια θα απαιτούσε από την κυβέρνηση να στρέψει και πάλι την προσοχή της στις μεταρρυθμίσεις, ειδικότερα ως προς τη βελτίωση των θεσμών που στηρίζουν μία επιτυχημένη οικονομία.
 
Το νομικό σύστημα της χώρας είναι βυζαντινό, η εκπαίδευση είναι χαμηλού επιπέδου και υπάρχουν υπερβολικά πολλά εμπόδια στην εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων. Παρά τη νίκη στο δημοψήφισμα, λίγες αλλαγές αναμένονται προ των εκλογών.

Δεδομένου ότι η ευρωζώνη -η οποία αντιστοιχεί στο 43% του εμπορικού ισοζυγίου της Τουρκίας- βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πολυετούς αναιμικής ανάπτυξης, η Τουρκία θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στην προώθηση μιας αυτοσυντηρούμενης οικονομίας.

Ο κ. Erdogan, ο οποίος παραλίγο να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, δεν έχει τα περιθώρια να χάσει αυτήν την ευκαιρία για γκολ σε άδειο τέρμα.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v