Επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη στην Ισπανία

Η επιτυχημένη δημοπρασία ομολόγων της Ισπανίας, με την ισχυρή ζήτηση και τη σημαντική μείωση των αποδόσεων, αποδεικνύει ότι δεν συγκαταλέγεται πλέον στην επικίνδυνη ευρωπαϊκή περιφέρεια.

  • David Oakley και Victor Mallet
Επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη στην Ισπανία
Η Ισπανία άντλησε σχεδόν 4 δισ. ευρώ σε μία επιτυχημένη δημοπρασία ομολόγων, που αποτελεί την τελευταία ένδειξη ότι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχει απελευθερωθεί από την ομάδα της αποκαλούμενης ευρωπαϊκής περιφέρειας την οποία οι επενδυτές θεωρούν ειδικά ριψοκίνδυνη.

Η Μαδρίτη πούλησε 2,7 δισ. ευρώ 10ετών τίτλων και σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ 30ετών τίτλων την Πέμπτη, σε μία δημοπρασία με ισχυρή ζήτηση και αποδόσεις κατώτερες από τα επίπεδα επιτοκίων της αγοράς. Η δημοπρασία επιβεβαίωσε ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ισπανικά χρεόγραφα συνεχίζει να ανακάμπτει ταχύτατα από τον Μάιο.

Η δημοπρασία ομολόγων της Ισπανίας είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τη μάλλον απογοητευτική πώληση ομολόγων της Πορτογαλίας 24 ώρες νωρίτερα, κατά την οποία η Λισαβόνα αναγκάστηκε να πληρώσει υψηλές αποδόσεις, υψηλότερα από τα επίπεδα των επιτοκίων της αγοράς, καθώς είχε να αντιμετωπίσει τη σχετικώς χαμηλή ζήτηση.

Τραπεζικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Μαδρίτης επισημαίνουν ότι η Ισπανία συγκρίνεται πλέον περισσότερο με την Ιταλία ως προς το ποσοστό κινδύνου για τους επενδυτές και όχι με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, όπως συνέβαινε στις αρχές του έτους, εν μέσω έντονης αστάθειας των αγορών.

Ένας λόγος για τη βελτίωση του κλίματος είναι πως ο κ. Jose Luis Rodriguez Zapatero, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, ξεκίνησε ένα από τα αυστηρότερα προγράμματα λιτότητας στην ευρωζώνη τον Μάιο και προς το παρόν έχει εμμείνει στους φιλόδοξους στόχους περικοπής του ελλείμματος. Ένας άλλος λόγος είναι πως τα ευρωπαϊκά stress tests τον Ιούλιο δεν είχαν δυσάρεστες εκπλήξεις για το ισπανικό τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Steven Major, επικεφαλής έρευνας για το τμήμα επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της HSBC, δηλώνει: «Δικαίως η Ισπανία αποδίδει καλύτερα από την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα, γιατί έχει ισχυρότερα θεμελιώδη μακροοικονομικά στοιχεία. Η δημοπρασία αποδεικνύει ότι η Ισπανία θα πρέπει να συγκρίνεται περισσότερο με αγορές που επηρεάστηκαν λιγότερο από την κρίση, όπως η Ιταλία».

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου υποχώρησε στο 4,144% από 4,864% τον Ιούνιο, μία σημαντική μείωση στο κόστος δανεισμού για το ισπανικό δημόσιο. Για τους 30ετείς τίτλους, η απόδοση μειώθηκε στο 5,077% από 5,908%.

Παρ' όλα αυτά, το spread ανάμεσα στα επιτόκια των γερμανικών και των ισπανικών ομολόγων ανέρχεται στις 170 μονάδες βάσης για τους 10ετείς τίτλους - σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από ό,τι ίσχυε προ κρίσης.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον κ. Zapaterο και την υπουργό Οικονομικών κ. Elena Salgado είναι να πείσουν τόσο τους Ισπανούς όσο και τη διεθνή κοινότητα ότι οι επίσημοι στόχοι ανάπτυξης είναι εφικτοί - ή έστω να προβούν σε νέα μέτρα λιτότητας εάν αποδειχτεί ότι οι στόχοι ανάπτυξης, στους οποίους βασίστηκε και ο στόχος μείωσης του ελλείμματος, είναι υπερβολικά φιλόδοξοι.

Στις 30 Σεπτεμβρίου -μία ημέρα μετά την προγραμματισμένη γενική απεργία των συνδικάτων ενάντια στην πολιτική λιτότητας, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό- η κυβέρνηση της Μαδρίτης αναμένεται να παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011.

Η δημοπρασία της Πέμπτης ανήλθε στο ανώτατο εύρος του στόχου της Ισπανίας για την έκδοση ομολόγων. Η έκδοση των 10ετών τίτλων υπερκαλύφθηκε κατά 2,3 φορές και των 30ετών κατά 2,1 φορές.

Η κ. Chiara Cremonesi, αναλύτρια επενδύσεων σταθερού εισοδήματος για την Unicredit Research, δηλώνει: «Το αποτέλεσμα αυτό δίνει ένα γενικά θετικό μήνυμα, επιβεβαιώνει ότι η ζήτηση ισπανικών τίτλων παραμένει υγιής».

Ο κ. Eric Ward, της συμβουλευτικής 4Cast, αναφέρει: «Μία ακόμη δημοπρασία, μία ακόμη επιτυχία για τα μέλη της ευρωζώνης που δέχονται πυρά, με τις δημοπρασίες αυτής της εβδομάδας… υπάρχουν περιθώρια για περιορισμό των spreads της περιφέρειας».

Παρ' όλα αυτά, ο κ. Gary Jenkins, επικεφαλής έρευνας για τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος της Evolution, δηλώνει: «Η δημοπρασία της Πορτογαλίας ήταν πολύ απογοητευτική, πούλησαν 12μηνους τίτλους 750 εκατ. ευρώ με απόδοση 3,369% και η έκδοση υπερκαλύφθηκε 1,6 φορά, ενώ συγκριτικά στις αρχές του μήνα η απόδοση τίτλων παρόμοιας διάρκειας περιοριζόταν στο 2,76%».

© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v