Siemens:Ισόβια δουλειά για τους εργαζόμενους!

Οι Γερμανοί εργαζόμενοι της Siemens υπέγραψαν μία συλλογική σύμβαση εργασίας, που εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας τους εσαεί, σε μια εντυπωσιακή επίδειξη της νέας εποχής εργασιακών σχέσεων, μετά την κρίση.

  • Daniel Schafer (Φρανκφούρτη)
Siemens:Ισόβια δουλειά για τους εργαζόμενους!
 Οι Γερμανοί εργαζόμενοι της Siemens υπέγραψαν μία συλλογική σύμβαση εργασίας, που εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας τους εσαεί, σε μια εντυπωσιακή κίνηση που καταδεικνύει το πώς η οικονομική κρίση προκαλεί μια νέα εποχή για τις σχέσεις εργαζομένων και διοίκησης στην επιχειρηματική Γερμανία.

Ο μηχανολογικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι εξασφαλίστηκε συμφωνία με το συμβούλιο εργαζομένων και το συνδικάτο IG Metall, που περιλαμβάνει τη δέσμευση ότι δεν θα επιβληθεί καμία υποχρεωτική αποχώρηση στο εργατικό δυναμικό των 128.000 στη Γερμανία.
Η κίνηση είναι ασυνήθιστη ακόμη και για τη Γερμανία, που φημίζεται για τις σχέσεις κατανόησης μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης.

Ο κ. Hagen Lesch, ειδικός εργασιακών σχέσεων στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολονίας, δήλωσε: "Δεν έχω ξανακούσει ποτέ κάτι παρόμοιο". Πάντως, ο ίδιος πρόσθεσε: "Δεν πιστεύω ότι είναι οικονομικά λογικό. Πώς θα συγκρατήσει η Siemens τα συνδικάτα από υψηλές μισθοδοτικές απαιτήσεις, αν δεν μπορεί να απειλήσει με περικοπές θέσεων εργασίας".

Κι άλλοι βιομηχανικοί όμιλοι έχουν προσφέρει εγγυήσεις θέσεων εργασίας σε μεγάλα εργοστάσιά τους, αλλά ακόμη και οι πιο μακροχρόνιοι (στις εγκαταστάσεις της Daimler στο Σιντελφίνγκεν) περιορίζονται στα 10 χρόνια.

Η συμφωνία της Siemens επισφραγίζει τη στρατηγική της μη σύγκρουσης που κυριάρχησε την περυσινή χρονιά της κρίσης, όταν οι βιομηχανικοί όμιλοι της χώρας απέφυγαν τις περικοπές θέσεων με μια σειρά μέτρα ελαστικότητας.

Ο εκπρόσωπος της IG Metall, κ. Dieter Scheitor, αποκάλεσε τη συμφωνία "σημαντικό σημάδι" για το εργατικό προσωπικό και την επιχειρηματική Γερμανία. Ο κ. Peter Loscher, διευθύνων σύμβουλος της Siemens, δήλωσε ότι η συμφωνία καταδεικνύει την υπευθυνότητα της εταιρίας ως εργοδότριας. "Είναι μια σαφής και μακροπρόθεσμη δέσμευση στη Γερμανία".

Τα γερμανικά συνδικάτα έχουν αξιοποιήσει την οικονομική ανάκαμψη, για να τερματιστεί μία δεκαετία περιορισμένων μισθοδοτικών αυξήσεων και η IG Metall έκανε πρόσφατα προειδοποιητική απεργία ζητώντας αυξήσεις 5% για τους μισθούς των 85.000 εργαζομένων στη χαλυβουργία.

Υπάρχει πάντως και ένα σκοτεινό σημείο στη συμφωνία: Η Siemens δήλωσε ότι υφίσταται δυνατότητα τερματισμού της, από οποιαδήποτε πλευρά, μετά το καλοκαίρι του 2013. Όμως, κάνοντας κάτι τέτοιο η Siemens θα διακυβεύσει πολλά, καθώς θα πυροδοτήσει έντονη εργατική αντίδραση.

Με τη συμφωνία δίνεται επίσης στο συμβούλιο των εργαζομένων το δικαίωμα πληροφόρησης, αν η Siemens πωλήσει τμήματα της επιχείρησης, που μεταφράζεται σε δικαίωμά τουν να έχουν άποψη στην επιλογή του πλειοδότη.

© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v