Lex: Το δολάριο και ο κίνδυνος carry trading

Η πτωτική πορεία του δολαρίου επηρεάζεται από τον φόβο ότι η Fed θα προχωρήσει σε εκτύπωση χρήματος, εξηγεί η στήλη Lex και επισημαίνει τον κίνδυνο carry trading για το νόμισμα, όπως συνέβη στο παρελθόν με το γεν.

Lex: Το δολάριο και ο κίνδυνος carry trading
Μήπως η ανοδική πορεία του δολαρίου έφτασε σε σημείο καμπής; Εδώ και καιρό οι κεντρικές τράπεζες με δηλώσεις αλλά και με πράξεις κατάφεραν πραγματικά να στηρίξουν τα νομίσματά τους. Οι επενδυτές, άλλωστε, ενθαρρύνονται όταν βλέπουν αποφασισμένους κεντρικούς τραπεζίτες που αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Αυτές οι μέρες όμως πέρασαν. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι "είναι έτοιμη να παράσχει επιπλέον στήριξη" στην ανάπτυξη και έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού. Το δολάριο υποχώρησε.

Η τεχνική ανάλυση επίσης δείχνει ότι το δολάριο δεν είναι πλέον η αγαπημένη τοποθέτηση των επενδυτών. Σε εμπορικά σταθμισμένη βάση, η ισοτιμία του δολαρίου υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα κάτω από τον κινούμενο μέσο όρο 200 ημερών, εξέλιξη που φανερώνει μακροπρόθεσμη τάση.

Τα μονόδρομα στοιχήματα στην αγορά συναλλάγματος είναι επικίνδυνα. Η πτωτική πορεία του δολαρίου επηρεάζεται από τους φόβους ότι η εκτύπωση χρήματος από τη Fed θα οδηγήσει σε ενίσχυση των τιμών. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, όμως, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών και οι εξελίξεις στις αγορές σταθερού εισοδήματος δείχνουν ότι οι προβλέψεις αυτές έχουν σταθερή βάση. Επίσης, η ισοτιμία του 1,34 δολ. ανά ευρώ είναι κατά 17 σεντς χαμηλότερη από τη δίκαιη αξία της, σύμφωνα με τους υπολογισμούς ισοδυναμίας αγοραστικών δυνάμεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Εάν το δολάριο επηρεάζεται χαμηλότερα από τον φόβο του πληθωρισμού, τότε είναι εμφανές πως θα αποτελέσει σημαντική αγοραστική ευκαιρία όταν θα υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία βυθίζεται σε παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού, όπως συνέβη στην Ιαπωνία.

Σε αυτήν τη φάση, όμως, η κατάσταση περιπλέκεται. Εάν ο αποπληθωρισμός ωθεί ανοδικά τα πραγματικά επιτόκια συγκριτικά με άλλες χώρες, τότε το δολάριο θα κινηθεί ανοδικά, ειδικότερα καθώς και οι άλλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη προσπαθούν να οδηγήσουν χαμηλότερα τα νομίσματά τους.

Το πρόβλημα είναι πως η δέσμευση της Fed να διατηρήσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα τα ονομαστικά επιτόκια θα δώσει στους επενδυτές την άνεση να δανειστούν σε δολάρια ώστε να επενδύσουν σε τοποθετήσεις με υψηλότερες αποδόσεις σε άλλα νομίσματα.

Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για το πραγματικό εύρος του αποκαλούμενου carry trading. Πολλοί όμως εκτιμούν ότι αυτό το carry trading κράτησε σε μη φυσιολογικά χαμηλά σημεία το γεν επί σειρά έτη. Ως προς το πώς καταλήγει το carry trading, ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η ισοτιμία του ιαπωνικού γεν με το αυστραλέζικο δολάριο. Από τον Ιούλιο του 2008 και μέσα σε έξι μήνες η ισοτιμία του γεν σχεδόν διπλασιάστηκε.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v