Κομισιόν: Ζητά πρόστιμο στα "μαύρα πρόβατα"

Η Κομισιόν θα προτείνει επιβολή προστίμου 0,2% του ΑΕΠ στα κράτη που παραβιάζουν τους στόχους για δημόσιο χρέος και δημόσιες δαπάνες και για όσους δεν προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις ανταγωνιστικότητας.

  • Peter Spiegel και Joshua Chaffin
Κομισιόν: Ζητά πρόστιμο στα μαύρα πρόβατα
Πρόστιμα θα αναγκαστούν να καταβάλουν τα μέλη της ευρωζώνης που δεν θα κατορθώσουν να θέσουν υπό έλεγχο τη δημοσιονομική τους εικόνα, σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν, που συνιστούν τις πιο σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη νομισματική ένωση.

Η προτεινόμενη νομοθεσία θα παρουσιαστεί την Τετάρτη από τον κ. Olli Rehn, τον αρμόδιο επίτροπο περί οικονομικών και νομισματικών θεμάτων, και θα επιβάλλει πρόστιμο της τάξεως του 0,2% του ΑΕΠ για τα μέλη της ευρωζώνης που κατ’ εξακολούθηση παραβιάζουν τον στόχο για το δημόσιο χρέος.

Πρόστιμα θα επιβάλλονται επίσης στα κράτη-μέλη που αδυνατούν να ελέγξουν τις δημόσιες δαπάνες τους ή δεν προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις της οικονομίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, όπως αναφέρουν άνθρωποι που έχουν ενημερωθεί για τις προτάσεις της Κομισιόν, αλλά και όπως αποκαλύπτεται από έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους οι "Financial Times".

Οι προτάσεις αυτές, που έχουν τη στήριξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jose-Manual Barroso, αποτελούν την πιο φιλόδοξη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναδιοργανώσει την οικονομική της διακυβέρνηση μετά την κρίση χρέους που λίγο έλειψε να καταστρέψει τη νομισματική ένωση. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν εμπόδια στην εφαρμογή της προτεινόμενης νομοθεσίας, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη αντιδρούν έντονα στην πρόταση οικονομικών κυρώσεων.

Ο κ. Herman Van Rompuy, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του ισχυρού σώματος που αποτελείται από τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ηγείται της δικής του ομάδας δράσης που εξετάζει το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε. Αναμένεται να παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις στους υπουργούς Οικονομικών τη Δευτέρα.

Παρά τον θεσμικό ανταγωνισμό, οι προτάσεις του κ. Rehn φαίνεται πως αντικατοπτρίζουν μία αυξανόμενη τάση συναίνεσης μεταξύ των δύο σωμάτων, ειδικότερα ως προς την ανάγκη να προσδιορίζονται νωρίτερα οι χώρες που βυθίζονται σε οικονομική κρίση.

Η πιο αντικρουόμενη πρόταση εκτιμάται πως θα είναι εκείνη που αναφέρει τα αυστηρά νέα μέτρα για τον έλεγχο του δημόσιου χρέους. Βάσει της ισχύουσας κατάστασης, όλα τα μέλη της Ε.Ε. πρέπει να διατηρούν το χρέος τους σε επίπεδα χαμηλότερα από το 60% του ΑΕΠ - προϋπόθεση που έχουν αψηφήσει πολλά μέλη και την οποία η Ε.Ε. δεν έχει τα μέσα να εφαρμόσει. Βάσει των προτάσεων του κ. Rehn, η Ε.Ε. θα θέσει κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογείται η προσπάθεια των χωρών να πετύχουν τον στόχο του 60%, μειώνοντας την απόσταση κατά ένα εικοστό κάθε χρόνο ή κάθε τριετία.

Βάσει των προτάσεων, για να αποφύγει ένα κράτος-μέλος το πρόστιμο θα πρέπει να υπάρξει εντός 10ημέρου απόφαση βέτο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η οποία όμως θα πρέπει να έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι οι προτάσεις περιλαμβάνουν κριτήρια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Χώρες που αγνοούν τις προτάσεις θα υπόκεινται σε πρόστιμο της τάξεως του 0,1% του ΑΕΠ.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v