Η Ευρώπη σταματά να πουλά τον χρυσό της

Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης σταμάτησαν σχεδόν εντελώς τις πωλήσεις αποθεμάτων χρυσού, λήγοντας την πορεία μεγάλων εκποιήσεων που εκδηλωνόταν κάθε χρόνο επί μία δεκαετία.

  • Jack Farchy (Βερολίνο)
Η Ευρώπη σταματά να πουλά τον χρυσό της
Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης σταμάτησαν σχεδόν εντελώς τις πωλήσεις αποθεμάτων χρυσού, λήγοντας την πορεία μεγάλων εκποιήσεων που εκδηλωνόταν κάθε χρόνο επί μία δεκαετία.

Οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, της Ελβετίας και της Σουηδίας έχουν συνυπογράψει τη Συμφωνία Χρυσού Κεντρικών Τραπεζών (CBGA), η οποία θέτει όρια στις συλλογικές πωλήσεις.

Στο 12μηνο έως τον Σεπτέμβριο τα μέλη της συμφωνίας έχουν πουλήσει 6,2 τόνους, δηλαδή 96% λιγότερο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία.

Πρόκειται για τις λιγότερες πωλήσεις από το 1999 όπου υπογράφηκε η συμφωνία, και για μέγεθος αισθητά χαμηλότερο από την αιχμή των 497 τόνων το 2004 - 2005.

Η άρση των πωλήσεων προκύπτει καθώς οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες επανεκτιμούν τα αποθέματα χρυσού τους, στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη.

Στις δεκαετίες 1990 και 2000 οι κεντρικές τράπεζες αντάλλασσαν τα χωρίς αποδόσεις αποθέματα χρυσού τους με κρατικά ομόλογα, τα οποία προσφέρουν σταθερή ετήσια απόδοση. Τώρα όμως, κεντρικοί τραπεζίτες και επενδυτές στρέφονται προς την ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου.

Η απουσία μεγάλων εκποιήσεων είναι σημαντική για την αγορά του χρυσού αφενός γιατί αποσύρεται από την αγορά μια σημαντική πηγή προσφοράς και αφετέρου γιατί δίνει ψυχολογική τόνωση στην τιμή του χρυσού. Την Παρασκευή το κίτρινο μέταλλο ανήλθε στο ρεκόρ των 1.300 δολ. ανά ουγκιά.

Σύμφωνα με έρευνα των "Financial Times", οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να πουλήσουν περισσότερο χρυσό στο νέο έτος.

Αν και οι περισσότερες αρνούνται να κοινοποιήσουν τα σχέδιά τους, οι δηλώσεις τους δείχνουν πως είναι σχεδόν απίθανο να επιστρέψουν οι τάσεις της περασμένης δεκαετίας, όταν τα μέλη του συμφώνου CBGA πωλούσαν κατά μέσο όρο 388 τόνους ανά έτος.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v