Οι ειδικοί "βλέπουν" τον χρυσό στα 1.450 δολάρια

Η τιμή του χρυσού θα ανέλθει στα 1.450 δολ. ανά ουγκιά το 2011, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ τραπεζιτών, παραγωγών και αναλυτών που συμμετέχουν στη μεγαλύτερη ετήσια σύναξη για τον κλάδο του πολύτιμου μετάλλου.

  • Jack Farchy (Βερολίνο)
Οι ειδικοί βλέπουν τον χρυσό στα 1.450 δολάρια
Η τιμή του χρυσού θα ανέλθει στα 1.450 δολ. ανά ουγκιά, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ τραπεζιτών, παραγωγών και αναλυτών που συμμετέχουν στο συνέδριο της Ένωσης Αγορών Χρυσού του Λονδίνου (London Bullion Market Association) στο Βερολίνο, τη μεγαλύτερη σύναξη στον κλάδο του πολύτιμου μετάλλου.

Αν υλοποιηθεί, η άνοδος θα αφορά σε αύξηση 12,5% σε σχέση με τις σημερινές τιμές-ρεκόρ, που διαμορφώνονται πάνω από τα 1.300 δολ. ανά ουγκιά.

Οι μετέχοντες στο συνέδριο της LBMA έχουν πολύ καλό ιστορικό προβλέψεων των τιμών του χρυσού, αν και οι εκτιμήσεις τους υπολείπονται της ανόδου του κίτρινου μετάλλου τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, προέβλεπαν ότι ο χρυσός θα κινείται στα 1.182 δολάρια στο ξεκίνημα του φετινού συνεδρίου.

"Είναι πολύ δύσκολο να είσαι απαισιόδοξος για την τιμή του χρυσού βραχυπρόθεσμα - στη χειρότερη περίπτωση να είσαι ουδέτερος", δήλωσε στους "Financial Times" ο κ. Kevin Crisp, managing director στον ιαπωνικό οίκο Mitsubishi και πρόεδρος της LBMA.

Τα σχόλια του κ. Crisp συνοψίζουν την πολύ αισιόδοξη ατμόσφαιρα που επικράτησε στο συνέδριο. Ορισμένοι μετέχοντες περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση τιμών, πάνω από τα 1.500 δολ. ανά ουγκιά, τους ερχόμενους μήνες.

Οι περισσότεροι μετέχοντες στο συνέδριο εκτιμούν ότι η πιθανότητα διπλής ύφεσης και περαιτέρω αποδυνάμωσης του δολαρίου θα είναι οι κινητήριες δυνάμεις των τιμών του χρυσού, τον επόμενο χρόνο. Ορισμένοι παραθέτουν επίσης τους φόβους για αύξηση του πληθωρισμού, στον απόηχο της περαιτέρω πιστωτικής χαλάρωσης της Federal Reserve.

Οι τιμές του χρυσού έχουν εκτιναχτεί 20% μέχρι στιγμής στο έτος λόγω αθρόων επενδυτικών αγορών. Το ράλι τροφοδότησαν και οι ενδείξεις ότι κεντρικές τράπεζες, με οδηγούς τη Ρωσία και ασιατικές οικονομίες, μπορεί φέτος να γίνουν καθαροί αγοραστές χρυσού, έπειτα από δύο δεκαετίες καθαρών πωλήσεων, όπως και από θετικές προβλέψεις, και ανάλογες τοποθετήσεις στις προθεσμιακές αγορές, από κορυφαίες μεταλλουργικές του πλανήτη.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις για τις τιμές του χρυσού έχουν θετικό αντίκτυπο στις μετοχές των μεγαλύτερων εξορυκτικών επιχειρήσεων, όπως οι Barrick Gold, AngloGold, Newmont Mining.

Οι σύνεδροι της LBMA πιστεύουν ότι οι τιμές του αργύρου θα κινούνται στα 24 δολ. ανά ουγκιά σε 12 μήνες (από 21,6 στο πρόσφατο υψηλό), της πλατίνας στα 1.857 δολ. (από 1.614 σήμερα) και του παλλαδίου στα 702 δολ. ανά ουγκιά (από 545 δολ. σήμερα).

Το επόμενο ετήσιο συνέδριο της LBMA θα πραγματοποιηθεί στο Μόντρεαλ του Καναδά.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v