Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπάνιες γαίες στην Κίνα

Χρειάστηκε διεθνές επεισόδιο για να κατανοήσουν οι αγορές το εύρος των επιπτώσεων του ελέγχου της Κίνας στην αγορά των μεταλλικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται ευρέως σε smartphones, υβριδικά και σε οπλικά συστήματα.

Σπάνιες γαίες στην Κίνα
Στις τέσσερις μέρες που έχουν μεσολαβήσει από τότε που φημολογήθηκε ότι περιορίζονται οι αποστολές σπάνιων γαιών μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας, οι μετοχές της China Rare Earth Holdings που είναι εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ, έχουν εκτιναχθεί σχεδόν 40%. Η μετοχή της εισηγμένης στη Σαγκάη Inner Mongolia Baotou Steel Rare Earth, που ικανοποιεί τα δύο πέμπτα της παγκόσμιας ζήτησης, έχει ενισχυθεί 156% μέχρι στιγμής στο έτος.

Χρειάστηκε να δημιουργηθεί διεθνές επεισόδιο σχετικά με έναν αλιέα για να κατανοήσουν οι αγορές το εύρος των επιπτώσεων του ελέγχου που ασκεί η Κίνα στην αγορά των μεταλλικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται στα έξυπνα τηλέφωνα, στα υβριδικά αυτοκίνητα και στα οπλικά συστήματα ακριβείας.

Η Κίνα δεν διαθέτει υπερβολικά μεγάλο τμήμα των αποθεμάτων σε σπάνιες γαίες. Διαθέτει 36 εκατομμύρια τόνους, ελαφρώς περισσότερους από τα 13 εκατομμύρια των ΗΠΑ και 19 εκατ. της πρώην ΕΣΣΔ μαζί. Όμως, ύστερα από τρεις δεκαετίες επενδύσεων σε upstream και downstream διαδικασίες εξόρυξης, εξοστρακίζοντας σιγά και σταθερά τους διεθνείς ανταγωνιστές, έχει καταφέρει να καταλαμβάνει το 97% της περυσινής συνολικής παραγωγής, που ήταν 1254.000 τόνοι.

Η Κίνα "παίζει" σταθερά με μειώσεις σε εξαγωγικούς δασμούς και ποσοστώσεις από το 2006. Τώρα, με την απευθείας καταστρατήγηση των πωλήσεων προς τον μεγαλύτερο πελάτη της, τη φτωχή σε πρώτες ύλες Ιαπωνία, δείχνει να προχωρά ένα βήμα παραπάνω.

Η πρόκληση να αντιμετωπίσει και τους άλλους όπως την Ιαπωνία είναι μεγάλη. Η Κίνα γνωρίζει ότι οι άλλοι δεν έχουν τη δυνατότητα να την προλάβουν γρήγορα: όπως παραδέχεται και η ίδια, η Αμερική χρειάζεται 15 χρόνια για να στήσει μια εγχώρια αλυσίδα προσφοράς σπάνιων γαιών και, για την ώρα, δεν υπάρχουν ικανοποιητικά υποκατάστατα για τα συστήματα ασφαλείας. Είναι όμως ένα ζήτημα που η Κίνα θα πρέπει να προσέξει, έχοντας κατά νου την απειλή ανταποδοτικών κυρώσεων στις συναλλαγές άλλων πόρων -ειδικά πετρέλαιο- όπου έχει έλλειψη.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v