Επενδυτική στροφή στις αναπτυσσόμενες αγορές

Σε νέο ρεκόρ οδεύουν οι εισροές κεφαλαίων στα μετοχικά και ομολογιακά funds των αναπτυσσόμενων αγορών (στοιχεία 9μήνου της EPFR). Στα χρηματιστήρια των ανεπτυγμένων οικονομιών οι μεγαλύτερες εκροές.

  • Richard Milne και Nicole Bullock
Επενδυτική στροφή στις αναπτυσσόμενες αγορές
Τα μετοχικά και ομολογιακά επενδυτικά ταμεία καταγράφουν ρεκόρ εισροών κεφαλαίων για το 2010 καθώς οι επενδυτές ολοένα και περισσότερο μειώνουν τις θέσεις τους στις δυτικές αγορές.

Επενδυτικά κεφάλαια της τάξεως των 40 δισ. δολ. έχουν διοχετευτεί σε ομολογιακά ταμεία αναδυόμενων αγορών κατά το εννεάμηνο του έτους - ποσό τετραπλάσιο από το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR, της εταιρίας παροχής στοιχείων για τις ροές των κεφαλαίων. Προς νέο ρεκόρ οδεύουν για το 2010 και οι εισροές κεφαλαίων στη διεθνή και στην αμερικανική αγορά ομολόγων, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη φούσκα στη διεθνή αγορά ομολόγων.

Ο κ. Cameron Brandt, αναλυτής διεθνών αγορών της EPFR, δήλωσε πως η επαναξιολόγηση των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών είναι η μεγάλη τάση του 2010, καθώς οι επενδυτές που στρέφονται στη σχετική ασφάλεια των κρατικών ομολόγων αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις. "Στις αναδυόμενες αγορές εντοπίζεαι η πραγματική απόγνωση για αποδόσεις. Για να αγοράσεις αναδυόμενες αγορές θα πρέπει να αγνοήσεις σε μεγάλο βαθμό τον πολιτικό κίνδυνο".

Οι βασικές εκροές κεφαλαίων καταγράφονται στις χρηματαγορές, όπου τους εννέα μήνες καταγράφεται φυγή κεφαλαίων της τάξεως των 50 δισ. δολ., καθώς οι επενδυτές κουράστηκαν από τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια που προσφέρουν. Τα μετοχικά κεφάλαια στις αναδυόμενες αγορές κατέγραψαν εισροή κεφαλαίων της τάξεως των 50 δισ. δολ., σε αντίθεση με την εκροή 80 δισ. δολ. που καταγράφεται στα μετοχικά κεφάλαια στις δυτικές αγορές μέχρι τον Σεπτέμβριο.

"Υπάρχει μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στις ανεπτυγμένες αγορές και στην ταχύτατη ανάκαμψη που καταγράφεται στις αναπτυσσόμενες αγορές", παρατηρεί ο κ. Michael Penn, στρατηγικός αναλυτής διεθνών χρηματιστηριακών αγορών της Bank of America - Merrill Lynch, και συμπληρώνει: "Οι αναπτυσσόμενες αγορές θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνες απ' ό,τι στο παρελθόν. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί και από το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των αναδυόμενων αγορών δεν έχουν τις εκδόσεις δημόσιου χρέους που είχαν ιστορικά και οι οποίες τώρα παρατηρούνται στα ανεπτυγμένα κράτη".

Η ομαδική τάση προς τις αναπτυσσόμενες αγορές έχει σημάνει κάποιους κώδωνες κινδύνου. Αυτήν την εβδομάδα η BofA συνέστησε στους επενδυτές να μειώσουν τις θέσεις τους γιατί η πρόσφατη ισχυρή ζήτηση θα μπορούσε να ακολουθηθεί από βραχυπρόθεσμη διόρθωση, παρότι ο κ. Penn έχει μακροπρόθεσμη σύσταση "αγοράς" για τις αναδυόμενες αγορές.

Ο κ. Jonathan Xiong της Mellon Capital δηλώνει πως η κινητήριος δύναμη για τους θεσμικούς επενδυτές που εγκαταλείπουν τα χρηματιστήρια των δυτικών οικονομιών και στρέφονται στα ομόλογα και στις μετοχές των αναπτυσσόμενων οικονομιών όπως και στα εμπορεύματα είναι ο στόχος μείωσης της επενδυτικής αστάθειας στα χαρτοφυλάκιά τους, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια να διατηρήσουν ετήσιες αποδόσεις μεγαλύτερες του 8%.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v