Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: Ζωώδη ένστικτα δημιούργησαν την κρίση

Ανώτατος αξιωματούχος του ΟΟΣΑ υποστηρίζει πως τα "ζωώδη ένστικτα" ορισμένων επενδυτών, και όχι τα δεδομένα, οδήγησαν στην κρίση χρέους και επέβαλαν στις κυβερνήσεις επικίνδυνη δημοσιονομική λιτότητα.

  • David Oakley
ΟΟΣΑ: Ζωώδη ένστικτα δημιούργησαν την κρίση
Οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης κατηγορούνται ότι επέτρεψαν στα «ζωώδη ένστικτά τους» να επηρεάσουν την κρίση τους ως προς τον κίνδυνο ευρωπαϊκής κρατικής χρεοκοπίας, δημιουργώντας μια κατάσταση κατά την οποία οι χρηματαγορές θα μπορούσαν να επιβάλουν στις πιο αδύναμες χώρες υπερβολική μείωση των δημοσίων δαπανών.

Ανώτατος αξιωματούχος του ΟΟΣΑ επικρίνει τη συμπεριφορά ορισμένων επενδυτών που οδήγησε σε απότομες κινήσεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Ο κ. Hans Blommestein, επικεφαλής του τμήματος ομολόγων και διαχείρισης δημοσίου χρέους του ΟΟΣΑ, δηλώνει στους «Financial Times»: «Η ψυχολογία των αγορών είναι πολύ αρνητική και δεν βασίζεται κατ’ ανάγκη σε δεδομένα, αλλά μάλλον σε ζωώδη ένστικτα που πυροδοτούν ακόμη πιο μαζική ρευστοποίηση στην αγορά ομολόγων από εκείνη την οποία θα δικαιολογούσαν τα δεδομένα».

«Αυτό δημιουργεί ένα cliff effect, κατά το οποίο οι αγορές υποχωρούν απότομα καθώς οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους μέχρι πρότινος ασφαλείς κρατικούς τίτλους. Η εξέλιξη αυτή καθιστά δύσκολη την αξιόπιστη εκτίμηση της μεταβολής στον κρατικό κίνδυνο και της κατεύθυνσης της αγοράς», καταλήγει.

Ο κ. Blommestein θεωρεί πιθανό τον κίνδυνο ορισμένες κυβερνήσεις να προβούν σε υπερβολικές κινήσεις ως προς τα μέτρα λιτότητας, στην προσπάθεια καθησυχασμού των επενδυτών ότι αντιμετωπίζουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα. Και η εξέλιξη αυτή, με τη σειρά της, μπορεί να διακυβεύσει την οικονομική ανάκαμψη.

«Η αγορά ξαφνικά θεωρεί ότι ορισμένα κρατικά ομόλογα βρίσκονται σε κίνδυνο, στη συνέχεια απαιτεί υψηλότερες αποδόσεις, οι οποίες όμως δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες γι' αυτές τις χώρες στην αναζήτηση χρηματοδότησης», δηλώνει ο ίδιος.

«Οι αγορές δημιουργούν μια κατάσταση κατά την οποία οι χώρες ενδεχομένως να αναγκαστούν να περικόψουν υπερβολικά τις δαπάνες τους και να επιβάλουν προγράμματα λιτότητας που δεν είναι θετικά για τις οικονομίες τους, καθώς καταπνίγουν την ανάπτυξη», αναφέρει.

Ο κ. Blommestein αναφέρεται στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, οι οποίες επιβάλλουν επιθετικά προγράμματα δημοσιονομικής λιτότητας.

Δηλώνει, όμως, ότι τα «ζωώδη ένστικτα» της αγοράς ενδεχομένως να επηρεάσουν και τις μεγαλύτερες οικονομίες όπως τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, καθώς έχουν αναλάβει σημαντικές δανειακές υποχρεώσεις προκειμένου να στηρίξουν τις τράπεζές τους και να τονώσουν την οικονομία τους. Οι αποδόσεις των βρετανικών και των αμερικανικών ομολόγων έχουν σταθεροποιηθεί σε ιστορικά χαμηλά.

Ο ΟΟΣΑ, του οποίου μέλη είναι οι 33 πιο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη, θα δημοσιοποιήσει στοιχεία που θα αποδεικνύουν πόσο απότομα έχει ενισχυθεί η έκδοση κρατικών ομολόγων. Ο κρατικός δανεισμός εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 19 τρισ. δολ. τον επόμενο χρόνο συνολικά για τα μέλη του ΟΟΣΑ, επίπεδο σχεδόν διπλάσιο από το 2007.


© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v