Υψηλές διακρίσεις για τα ελληνικά ομόλογα

Η ελληνική αγορά ομολόγων διακρίθηκε εντυπωσιακά το προηγούμενο τρίμηνο στην ευρωζώνη, με αύξηση τιμών 10% και πτώση yields 13% στα 10ετή ομόλογα, καθώς και συνολική απόδοση εκδόσεων στο 8%.

  • David Oakley (Λονδίνο), Kerin Hope (Αθήνα)
Υψηλές διακρίσεις για τα ελληνικά ομόλογα
Η ελληνική αγορά ομολόγων είχε εμφάνιση-«αστέρι» στην ευρωζώνη τους τρεις προηγούμενους μήνες, καθώς βελτιώθηκε η εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της Αθήνας να μεταστρέψει θετικά την οικονομία της.

Μια σειρά καλύτερα των αναμενομένων δεδομένα, η δέσμευση της Κίνας να αγοράσει τα ομόλογα της χώρας και οι ελπίδες ότι θα παραταθούν τα διεθνή δάνεια έχουν βελτιώσει την επενδυτική ψυχολογία.

Οι τιμές στα 10ετή ελληνικά ομόλογα έχουν αυξηθεί 10%, με τα yields να υποχωρούν 13% από τις 30 Ιουνίου. Οι ελληνικές αγορές ομολόγων έχουν επίσης εξασφαλίσει συνολικές αποδόσεις 8% από τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τους δείκτες iBoxx. Η Αθήνα έχει, με άνεση, υπερκεράσει σε εμφάνιση την υπόλοιπη ευρωζώνη σε τιμές, επιτόκια και συνολικές αποδόσεις.

Είναι η πρώτη φορά όπου οι ελληνικές αγορές ομολόγων καταγράφουν θετικές συνολικές αποδόσεις και βλέπουν τις τιμές να ενισχύονται σε τρίμηνη περίοδο, από τότε που ξεκίνησε η κρίση χρεών στην ευρωζώνη, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η χειρότερη αγορά από τις 30 Ιουνίου είναι η Ιρλανδία, με τις τιμές στα 10ετή να υποχωρούν 6%, τα επιτόκια να αυξάνονται 25% και τις συνολικές αποδόσεις να μειώνονται 3%.

Οι αναλυτές δηλώνουν ότι η Αθήνα έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει για να αποκαταστήσει την οικονομία της, καθώς τα χρέη παραμένουν υψηλά, η οικονομία συρρικνώνεται και οι διαμαρτυρίες αυξάνονται.

Αλλά τις δύο τελευταίες εβδομάδες η εμφάνιση των ελληνικών αγορών ομολόγων είναι εντυπωσιακή, με τα 10ετή επιτόκια να υποχωρούν περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Έχουν υποχωρήσει, από το 10,42% στις 24 Σεπτεμβρίου, στο 8,94%.

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε σχέση με αυτό της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς των ευρωπαϊκών αγορών, έχει επίσης μειωθεί στο premium των 7 ποσοστιαίων μονάδων για τα 10ετή ομόλογα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Ιουνίου.

Ο κ. Gary Jenkins, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Evolution Securities, δήλωσε: «Η Ελλάδα αιφνιδίασε ευχάριστα τις αγορές με καλύτερα των αναμενομένων δεδομένα. Η Κίνα δηλώνει ότι θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα και το ΔΝΤ αφήνει να εννοηθεί ότι θα παρατείνει δάνεια, και αυτά επίσης βοηθούν».

Η αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα φάνηκε την Τρίτη με την επιτυχία της δημοπρασίας βραχυπρόθεσμων χρεογράφων, όπου το κόστος δανεισμού υποχώρησε πάνω από 25 μονάδες βάσης για 5μηνη έκδοση, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα».

Η Αθήνα εξέδωσε έντοκα γραμμάτια διάρκειας 6 μηνών ύψους 1,17 δισ. ευρώ με yield 4,54%, σε σύγκριση με το 4,82% στην έκδoση του προηγούμενου μήνα. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν ήταν επίσης υψηλότερα από τον στόχο των 900 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής του οργανισμού διαχείρισης χρέους, κ. Πέτρος Χριστοδούλου, δήλωσε: «Υπήρξε σημαντική πτώση στο επιτόκιο… ήταν πολύ θετικό αποτέλεσμα».

Η Ελλάδα, πάντως, παραμένει ουσιαστικά αποκλεισμένη από τις αγορές για πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα, καθώς τα επιτόκια δανεισμού που θα πρέπει να πληρώσει είναι πολύ υψηλά.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v