Έλλειψη εμπιστοσύνης πλήττει τα σχέδια M&A

Παρά τη μεγάλη ρευστότητα και τις βελτιώμενες συνθήκες χρηματοδότησης, οι επιχειρήσεις αναβάλλουν ή καταργούν σχέδια συγχωνεύσεων και εξαγορών, λόγω των ανησυχιών για τη διεθνή οικονομία αλλά και της αστάθειας των αγορών.

  • Lina Saigol και Miles Johnson
Έλλειψη εμπιστοσύνης πλήττει τα σχέδια M&A
Στην ακύρωση σχεδίων συγχωνεύσεων και εξαγορών προχωρούν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς «παίκτες» ανά τον κόσμο, λόγω της επιδείνωσης του κλίματος εμπιστοσύνης κατά τον τελευταίο μήνα και της αβεβαιότητας για την πορεία της διεθνούς οικονομίας.

Τα μέτρα λιτότητας, η αύξηση της φορολογίας, οι εντάσεις στην αγορά συναλλάγματος και η ανησυχία που εκφράζεται από ορισμένους αξιωματούχους είναι μερικοί από τους παράγοντες που υπονομεύουν το κλίμα εμπιστοσύνης στην παγκόσμια οικονομία και πλήττουν τη διάθεση για συγχωνεύσεις και εξαγορές παρά τις βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης.

Την προηγούμενη εβδομάδα κατέρρευσαν αρκετές αμφισβητούμενες συμφωνίες. Την Παρασκευή, η HSBC, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα, τερμάτισε τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στη Nedbank της Νοτίου Αφρικής έναντι 5 δισ. στερλινών, ενώ παραπαίουν και οι προσπάθειες της κινεζικής Sinochem για την εξαγορά της ανταγωνιστικής Potash.

Λιγότερες από το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων παγκοσμίως εξετάζουν πλέον ενεργά στόχους εξαγοράς, σύμφωνα με την τρίτη διεθνή έκθεση της Ernst & Young για το βαρόμετρο της κεφαλαιουχικής εμπιστοσύνης. Η έρευνα διεξήχθη αυτόν τον μήνα και βασίστηκε στις εκτιμήσεις 1.000 ανώτατων στελεχών ως προς τις επιχειρηματικές συνθήκες για τους επόμενους έξι μήνες.

«Η διάθεση ανάπτυξης μέσω εξαγορών και συνενώσεων συνέργιας πλήττεται από τους μακροοικονομικούς φόβους και την αστάθεια στην αγορά», αναφέρει ο κ. Philip Noblet, συν-επικεφαλής του τμήματος συγχωνεύσεων και εξαγορών Ευρώπης για την Bank of America Merrill Lynch.

Τα πορίσματα της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με το κλίμα που επικρατούσε πριν από έξι μήνες, όταν το 38% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα χρησιμοποιούσε τη διαθέσιμη ρευστότητα στον ισολογισμό του για να αγοράσει ανάπτυξη. Η αξία των συμφωνιών παγκοσμίως άγγιξε τα 1.750 δισ. δολ., τους πρώτους εννέα μήνες του 2010, που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 21% από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters.

Παρ' όλα αυτά, ορισμένες εταιρίες αναμένεται να κινηθούν καιροσκοπικά στην επιδίωξη συμφωνιών.

Ο κ. Matthew Ponsonby, του τμήματος συγχωνεύσεων και εξαγορών Ευρώπης της Barclays Capital, δηλώνει ότι έχουν καταγραφεί λίγες συμφωνίες, αλλά μεγάλου μεγέθους, και πως οι μεγάλες στρατηγικές κινήσεις είναι πιθανές μόνο εάν είναι προσεκτικά δομημένες. «Η παρατεταμένη αβεβαιότητα συνεπάγεται πως είναι δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας ως προς την αποτίμηση και τη σωστή δομή των συγχωνεύσεων και εξαγορών», εξηγεί.

Οι θεσμικοί επενδυτές, παράλληλα, έχουν γίνει ιδιαίτερα επικριτικοί ως προς τις μεγάλες εξαγορές έπειτα από ένα μπαράζ αποτυχημένων συμφωνιών που «έκλεισαν» προ της χρηματοοικονομικής κρίσης. Ο κ. Richard Turnill, επικεφαλής του τμήματος διεθνών χρηματιστηριακών αγορών της BlackRock, δηλώνει ότι θα ήταν προτιμότερο οι διοικήσεις των εταιριών να έχουν αρκετή εμπιστοσύνη, ώστε να επενδύσουν στη δική τους ανάπτυξη μέσω κεφαλαιουχικών δαπανών ή να επιστρέψουν κεφάλαια στους μετόχους.

«Εάν τα στελέχη προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές χωρίς να έχουν επενδύσει στις δικές τους επιχειρήσεις, τότε το μήνυμα που δίνεται είναι πως δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο οργανικής ανάπτυξης», αναφέρει.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v