Δεν θα κρατήσει το ράλι του ευρώ

H πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει εγείρει εύλογες ανησυχίες για καταστροφικές συνέπειες στην ανάκαμψη της ευρωζώνης, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς για πανικό.

  • Stephane Deo
Δεν θα κρατήσει το ράλι του ευρώ
H πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει εγείρει εύλογες ανησυχίες, καθώς μπορεί να προκαλέσει καταστροφές στην ανάκαμψη της ευρωζώνης, όμως είναι πολύ νωρίς για πανικό, κατά τον κ. Stephane Deo, οικονομολόγο της UBS.

Πρώτον, δηλώνει, η υποτίμηση του δολαρίου προκύπτει μετά την πολύ μεγαλύτερη ανατίμησή του τους προηγούμενους μήνες και το ευρώ απέχει ακόμη πολύ από τα υψηλά του έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

"Η πρόσφατη άνοδος του ευρώ εξισορροπείται από τις καθυστερημένες επιδράσεις της υποτίμησης νωρίτερα στο έτος", τονίζει ο κ. Deo. "Το αποτέλεσμα της πρόσφατης κίνησης του νομίσματος εξακολουθεί να είναι ελαφρώς θετικό για την ανάπτυξη του επόμενου έτους".

Δεύτερον, η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν καθρεφτίζεται στις ισοτιμίες με τα υπόλοιπα νομίσματα, οπότε από εμπορική πλευρά το ευρώ έχει ενισχυθεί λιγότερο.

Ο ίδιος τονίζει: "Το ευρώ έχει μετακινηθεί από λιγότερο του 1,20 δολ., τον Μάιο, στο 1,40 δολ. περίπου τελευταία, με ανατίμηση 18%. Στην εμπορική του στάθμιση όμως έχει ενισχυθεί μόλις 6%".

Επιπλέον, η UBS περιμένει πως το ράλι του ευρώ σύντομα θα εκτονωθεί.

"Συμπερασματικά, φοβούμαστε μήπως η αναδυόμενη τάση στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου αποτελέσει γρήγορα μεγάλο βαρίδι για την ανάπτυξη", καταλήγει ο κ. Deo, αλλά προσθέτει: "Ωστόσο, με βάση τις προβλέψεις της UBS, αυτή η τάση σύντομα θα ανατραπεί. Και αν επιβεβαιωθεί αυτό, σίγουρα δεν αρκεί η πρόσφατη ανατίμηση για να υποβαθμίσουμε τις προβλέψεις μας σχετικά με την ανάπτυξη".
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v