Trichet εναντίον Weber

Η στήλη Lex επισημαίνει ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ και ο επικρατέστερος διάδοχός του διαφωνούν ριζικά για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και για τον ρόλο της νομισματικής πολιτικής.

Trichet εναντίον Weber
Οι κ. Jean-Claude Trichet και Axel Weber συμφωνούν σε πολλά πράγματα: κυρίως στο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα έπρεπε να στηρίζει τις ιδιωτικές τράπεζες ή τις ανεύθυνες κυβερνήσεις. Όμως, ο Γάλλος πραγματιστής (και πρόεδρος της ΕΚΤ) και ο Γερμανός μονεταριστής (και πρόεδρος της Bundesbank) έχουν εμπλακεί σε δημόσια διαμάχη για βασικά δεδομένα της χρηματοοικονομικής πραγματικότητας.

Κατ’ αρχάς, διαφωνούν για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία. Ο κ. Weber βλέπει ανάκαμψη και ένα αρκετά ισχυρό χρηματοοικονομικό σύστημα, ώστε η ΕΚΤ να ξεκινήσει, και μάλιστα σύντομα, τη διαδικασία εξομάλυνσης των διαδικασιών της. Ο κ. Trichet δεν βιάζεται τόσο πολύ.

Οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις τους, ωστόσο, φανερώνουν μια πιο βαθιά διαφωνία. Ο κ. Trichet βλέπει τις κεντρικές τράπεζες ως μέρος ενός ευρύτερου "πακέτου κανόνων, θεσμών και διεθνών σχέσεων, που αποκαλούμε διεθνή διακυβέρνηση". Αυτό συνεπάγεται ότι η ΕΚΤ έχει μεταξύ άλλων την ευθύνη να κυνηγήσει και άλλους στόχους, όπως επί παραδείγματι να ζητήσει "μεγαλύτερη αυτοματοποίηση" στην εξισορρόπηση των κρατικών προϋπολογισμών. Αυτό συνεπάγεται επίσης (αν και ο κ. Trichet δεν το έχει δηλώσει ποτέ ρητά) ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να είναι υπεράνω της πολιτικής διαμάχης.

Ο κ. Weber ακολουθεί πιο αυστηρά τον επίσημο ρόλο της ΕΚΤ, ο οποίος -εν αντιθέσει με τον ρόλο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ- αφορά στον πληθωρισμό, αλλά όχι στην ανεργία. Ανατριχιάζει με τη σκέψη πως τα όρια ανάμεσα στη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική ενδέχεται να μπερδευτούν και δεν θέλει η χρηματοοικονομική σταθερότητα να τεθεί ως ένας "επιπλέον στόχος της νομισματικής πολιτικής". Με λίγα λόγια, υποστηρίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να επιστρέψουν στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Η διάγνωση του κ. Weber μπορεί να είναι σωστή βραχυπρόθεσμα. Με τον πληθωρισμό στο 1,8%, την απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund στο 2,4% και κάποια οικονομική ανάπτυξη, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι η ΕΚΤ ήδη παίρνει περισσότερα από τα αναγκαία μέτρα. Μακροπρόθεσμα όμως, αυτές οι απόψεις του θα εμποδίσουν τις πιθανότητές του να διαδεχθεί τον κ. Trichet. Στις μέρες μας, η διοίκηση μιας μεγάλης κεντρικής τράπεζας είναι αναπόφευκτα ρόλος διεθνής και πολιτικός.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v