Αθήνα και Μαδρίτη άντλησαν 7,57 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα δανείστηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ από τις αγορές με μειωμένα επιτόκια, καθώς ευνοείται από τη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας, ενώ η Ισπανία συγκέντρωσε 6,4 δισ. ευρώ με συγκριτικά ευνοϊκούς όρους.

  • Kerin Hope (Αθήνα), David Oakley (Λονδίνο)
Αθήνα και Μαδρίτη άντλησαν 7,57 δισ. ευρώ
Η Ελλάδα δανείστηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ από τις αγορές με μειωμένα επιτόκια, καθώς ευνοείται από τη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας έναντι της χώρας, η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της.

Οι Έλληνες πούλησαν 1,17 δισ. ευρώ σε τρίμηνα χρεόγραφα, περισσότερα απ’ όσο περίμενε η Αθήνα, με επιτόκιο 3,75% και συντελεστή κάλυψης 5,19 φορές.

Τα επιτόκια μειώθηκαν περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν, με το yield αισθητά χαμηλότερα από το 3,98% που ήταν στην προηγούμενη πώληση τρίμηνων γραμματίων, στις 21 Σεπτεμβρίου.

Το κλίμα έχει βελτιωθεί θεαματικά έναντι της Ελλάδας τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες ότι η χώρα θα αποφύγει το χρεοστάσιο.

Η EFG Eurobank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, επίσης κατόρθωσε μία μέρα πριν να γίνει η πρώτη ελληνική τράπεζα φέτος που εξασφαλίζει κεφάλαια από τις βραχυπρόθεσμες αγορές χρήματος, χρησιμοποιώντας ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις. Δανείστηκε 300 εκατ. ευρώ.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, τον περασμένο μήνα υιοθέτησε νέα στρατηγική, με δανεισμό περίπου 1,5 δισ. ευρώ κάθε μηνα, αντί για 4 δισ. ευρώ ανά τρεις μήνες, όπως ίσχυε πριν.

Με βάση τη συμφωνία στήριξης της χώρας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, η Ελλάδα επιτρέπεται να εκδίδει βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα. Η χώρα ελπίζει να επαναφέρει τον δανεισμό σε μεγαλύτερες προθεσμίες τον επόμενο χρόνο.

Επιτυχία είχε και η Ισπανία, συγκεντρώνοντας 6,4 δισ. ευρώ σε 12μηνα και 18 έντοκα γραμμάτια.

Άντλησε 4,18 δισ. ευρώ από 12μηνες εκδόσεις με yield 1,84 σε σύγκριση με 1,90 στην προηγούμενη πώληση, καθώς και 2,22 δισ. ευρώ από 18μηνα γραμμάτια στο 2%, έναντι 2,14% στην προηγούμενη πώληση.

Ο συντελεστής κάλυψης ήταν 2,1 φορές για τα 12μηνα και 2 για τα 18μηνα.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v