Τα "ναι" και τα "όχι" στις προτάσεις Merkel

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν την αφαίρεση των δικαιωμάτων ψήφου από αμαρτωλές κυβερνήσεις στη σύνοδο κορυφής, αλλά η 2η γερμανική πρόταση για τον μηχανισμό διάσωσης προχωρά.

  • Joshua Chaffin, Peter Spiegel (Βρυξέλλες)
Τα ναι και τα όχι στις προτάσεις Merkel
Το ένα τμήμα της γερμανικής εκστρατείας επανεξέτασης της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή αυστηρότερων ποινών στα «αμαρτωλά» έθνη αφορίστηκε πριν ακόμη τεθεί υπό επίσημη διαπραγμάτευση.

Πολλοί ηγέτες της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της, στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, δήλωσαν ότι η πρόταση να αφαιρεθούν τα δικαιώματα ψήφου από τους παραβάτες δεν θα επιβιώσει.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Angela Merkel ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης της Ε.Ε. έτσι ώστε να περιλαμβάνει την αποτροπή μιας νέας «ελληνικού τύπου» κατάρρευσης. Η διπλή πρόταση έχει στόχο να δημιουργήσει έναν μόνιμο μηχανισμό διάσωσης για μελλοντικές κρίσεις χρεών.

Το δεύτερο σκέλος των γερμανικών προτεραιοτήτων, η αφαίρεση των δικαιωμάτων ψήφου, συνάντησε έντονη αντίδραση από κορυφαίους αξιωματούχους. Την αποκάλεσαν άδικη επίθεση εναντίον των μικρών κρατών, που είναι το πιθανότερο να υποστούν τέτοιες κυρώσεις.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Jose Manuel Barroso, που συνήθως αποφεύγει να εμπλέκεται σε πολιτικές αντιπαραθέσεις στις συνόδους κορυφής, ήταν ιδιαίτερα αυστηρός, και απέρριψε την ιδέα της κ. Merkel χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη και μη εφαρμόσιμη.

Ανάλογες επικρίσεις εξέφρασαν ηγέτες από όλο το πολιτικό φάσμα της Ε.Ε. - από τον κεντροδεξιό κ. Fredrik Reinfeldt της Σουηδίας έως τον κ. Γ. Παπανδρέου, τον σοσιαλιστή Έλληνα ομόλογό του.

Ωστόσο, η Γερμανία φαίνεται ότι έκανε πρόοδο στη δεύτερη πρότασή της: την επαναδιαπραγμάτευση των συνθηκών ώστε να καθιερωθεί ένας μόνιμος μηχανισμός διάσωσης των μελών, όπως το ταμείο των 440 δισ. ευρώ που συγκροτήθηκε τον Μάιο στο ζενίθ της ελληνικής κρίσης.

Η προοπτική ευρείας αναδιαπραγμάτευσης των συνθηκών έχει πολύ κακή υποδοχή από τους ηγέτες, που παραμένουν τραυματισμένοι από τη μακρά, επίπονη διαδικασία της εξασφάλισης έγκρισης για τη συνθήκη της Λισαβόνας από τα 27 μέλη. Διπλωμάτες παραλληλίζουν την έναρξη μιας ανάλογης διαδικασίας με το άνοιγμα του «κουτιού της Πανδώρας».

Η κ. Merkel δείχνει όμως να φέρνει στο πλευρό της άλλους ηγέτες, καθώς μια τέτοια μεταβολή μπορεί να γίνει με περιορισμένη μόνο αλλαγή της συνθήκης. Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη του Γάλλου Προέδρου κ. Nicolas Sarkozy.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v