Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20: Χωρίς συμφωνία για τα βασικά ζητήματα

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μηδενικής προόδου, οι ηγέτες της G20 κατέληξαν σε μία αόριστη συμφωνία περί "κατευθυντήριων γραμμών" που δεν λύνει τα βασικά προβλήματα και στηρίζεται στη συνδρομή του ΔΝΤ.

  • Chris Giles, Alan Beattie και Christian Oliver
G20: Χωρίς συμφωνία για τα βασικά ζητήματα
Οι ηγέτες της G20 συμφώνησαν να προσπαθήσουν εκ νέου να λύσουν τις διαφορές τους ως προς τα θέματα συναλλαγματικών ισοτιμιών και εμπορικών ισοζυγίων κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, αλλά απέτυχαν να συμφιλιώσουν τις απόψεις τους σε σημαντικά θέματα.

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μηδενικής προόδου στον κίνδυνο ενός «πολέμου νομισμάτων» οι ηγέτες της G20 συμφώνησαν την Παρασκευή να θέσουν ένα αόριστο σύνολο «ενδεικτικών κατευθυντήριων γραμμών» για την ενίσχυση των υφιστάμενων διεθνών διαδικασιών με στόχο τη δημιουργία πιο ισορροπημένης παγκόσμιας ανάπτυξης.

Το ανακοινωθέν της G20 αναφέρει: «Αυτές οι ενδεικτικές κατευθυντήριες γραμμές αποτελούνται από ένα φάσμα δεικτών και θα χρησιμοποιηθούν ως μηχανισμός για τη διευκόλυνση της έγκαιρης αναγνώρισης μεγάλων ανισορροπιών που απαιτούν τη λήψη προληπτικών και διορθωτικών κινήσεων».

Οι ηγέτες της G20 έθεσαν επίσης ένα χρονοδιάγραμμα για το 2011 για την εξακρίβωση αυτών των κατευθυντήριων γραμμών με τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Λίγο μετά την κοινοποίηση του ανακοινωθέντος, πάντως, κανείς από τους αρχηγούς κρατών, τους υπουργούς Οικονομικών ή τους εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών στη Σεούλ δεν μπόρεσε να εξηγήσει πώς με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές θα αντιμετωπιστούν οι ασυμβίβαστες διαφορές μεταξύ των χωρών της G20.

Υπουργοί και αξιωματούχοι, ωστόσο, εξέφρασαν ανακούφιση που πέτυχαν έστω και αυτήν τη μικρή πρόοδο. Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, κ. George Osborne, δήλωσε: «Η δημιουργία των κατευθυντήριων γραμμών και η επανεξέτασή τους το 2011 είναι ένα ακόμη μεγάλο βήμα μπροστά».

Στην ανακοίνωση τη G20 διατηρήθηκε η γνωστή φρασεολογία ως προς την αγορά συναλλάγματος, ζητώντας από τις χώρες να αποφύγουν τις «ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων» και καλώντας τες να προχωρήσουν «προς ένα σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών που θα καθορίζεται περισσότερο από την αγορά, επιτρέποντας ευελιξία στις συναλλαγματικές ισοτιμίες ώστε να αντανακλούν τα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη».

Όλες οι χώρες υπέγραψαν αυτό το ανακοινωθέν, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, καθώς όλες υποστηρίζουν ότι η υφιστάμενη πολιτική που ακολουθούν ανταποκρίνεται σε αυτές τις δεσμεύσεις.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v