Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η φιλανθρωπία Buffett έχει απήχηση στην Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι στηρίζουν το παράδειγμα του Warren Buffett και των άλλων Αμερικανών δισεκατομμυριούχων στην ιδέα να αναδιανέμεται ο πλούτος μέσω φιλανθρωπίας, παρά μέσω υψηλότερων φόρων.

  • James Boxell (Λονδίνο)
Η φιλανθρωπία Buffett έχει απήχηση στην Ευρώπη
Οι Ευρωπαίοι είναι ευνοϊκά διακείμενοι στην ιδέα να ακολουθήσουν οι πολύ πλούσιοι το παράδειγμα του κ. Warren Buffett και των υπόλοιπων Αμερικανών δισεκατομμυριούχων και να προσφέρουν τα πλούτη τους σε φιλανθρωπίες, παρά να πληρώνουν υψηλότερους φόρους, σύμφωνα με έρευνα των "Financial Times/Harris".

Πολλοί πάμπλουτοι Ευρωπαίοι είναι ακόμη απρόθυμοι να ακολουθήσουν τον δρόμο του επικεφαλής της Berkshire Hathaway.

Όμως, έρευνα των "F.T./Harris" μεταξύ των κατοίκων της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ δείχνει ότι η προσπάθεια έναρξης μιας νέας εποχής φιλανθρωπίας, τύπου 19ου αιώνα, έχει μεγάλη απήχηση στην οικονομική και επιχειρηματική ελίτ της Ευρώπης.

Σχεδόν οι μισοί Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί και Γερμανοί
δήλωσαν ότι "είναι σωστό να επιστρέψουν χρήματα οι πολύ πλούσιοι". Η Ευρώπη έχει μεγαλύτερες τάσεις εξάρτησης των υπηρεσιών, επιστημών και τεχνών από την κρατική χρηματοδότηση σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Μέχρι στριγμής, 57 δισεκατομμυριούχοι Αμερικανοί έχουν συνυπογράψει τη "Δέσμευση Φιλανθρωπίας", όπου υπόσχονται να δωρίσουν τουλάχιστον το 50% του πλούτου τους.

Εκτός από τους ιδρυτές της δέσμευσης, που είναι οι κ. Buffett και Bill Gates, ιδρυτής της Microsoft, περιλαμβάνονται ο κ. Sandy Weill, πρώην επικεφαλής της Citigroup, και ο κ. Mark Zuckerberg, ιδρυτής του Facebook.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των κατοίκων της Ιταλίας και της Ισπανίας δήλωσε ότι "ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων είναι καλύτερα να επαναδιανέμεται μέσω υψηλότερων φόρων", παρ' όλα αυτά ο αριθμός ήταν ο μισός σε σχέση με όσους θα προτιμούσαν τις φιλανθρωπικές δωρεές.

Στη Βρετανία και στις ΗΠΑ μόνο ένας στους δέκα πιστεύει ότι ο μεγάλος πλούτος θα πρέπει να υποχρεωθεί να συνεισφέρει μέσω μεγαλύτερων φόρων.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v