Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίγυπτος: Και τώρα η οικονομία

Μια επίπονη μετάβαση σε μια οικονομία πιο δίκαιη και πιο παραγωγική έρχεται για την Αίγυπτο. Χωρίς αυτήν, τα πολιτικά κέρδη των διαδηλώσεων, δεν θα αξιοποιηθούν όπως τους πρέπει.

  • Lex
Αίγυπτος: Και τώρα η οικονομία
Ο πατριωτισμός που επέδειξαν οι διαδηλωτές οι οποίοι εκδίωξαν τον Hosni Mubarak θα αποτελέσει πολύτιμο ενεργητικό στην δημιουργία της νέας πολιτικής δομής της Αιγύπτου. Θα χρειαστούν όμως παραπάνω, όπως υπομονή και επιμονή, για να επιστρέψει η οικονομική υγεία στην χώρα. Κι αυτό, γιατί το σημείο εκκινησης είναι πολύ πίσω.

Η Αίγυπτος είναι χώρα 83 εκατομμυρίων κατοίκων και το ονομαστικό ΑΕΠ της ήταν 217 δισ. δολ. το 2010, σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit. Η Ιρλανδία έχει πληθυσμό 4,5 εκατομμυρίων, αλλά το ΑΕΠ 2010- έστω και μέσα στην ύφεση- ήταν περίπου 210 δισ. δολ. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Αιγύπτου είναι χαμηλότερο (ελαφρώς) από του Ιράκ.

Η αιγυπτιακή οικονομία στην πραγματικότητα αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα –με ρυθμό 7,5% ετησίως μεταξύ 2006 και 2008- αν και η παγκόσμια ύφεση επιβράδυνε την ανάπτυξη στο μισό περίπου. Η Capital Economics εκτιμά ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις 3% φέτος, εξαιτίας των διαδηλώσεων και των συνεπαγόμενων απεργιών και απώλειας παραγωγής.

Για να αποκατασταθεί και να επιταχυνθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διακινδυνεύσει ένα τεράστιο οικονομικό οικοδόμημα.

Είναι ειρωνεία, αλλά η τελευταία κυβέρνηση του κ. Mubarak ήταν κατά κοινή ομολογία η πλέον προσανατολισμένη σε ματρρυθμίσεις.

Μια δημοκρατική νέα κυβέρνηση θα πρέπει να θεσει τρεις βασικές αρχές: Προώθηση του ιδιωτικού επιχειρείν (η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου του Κάιρο είναι περίπου 14,5 δισ. δολ. σύμφωνα με τον MSCI –ούτε το μισό από της Κολομβίας), επενδύσεις σε υλικές υποδομές και πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Η Global Financial Integrity της Ουάσιγκοτν, εκτιμά ότι η Αίγυπτος χάνει 6 δισ. δολ. το χρόνο από παράνομες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και την διαφθορά στο κράτος.

Η Αίγυπτος έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Ο πληθωρισμός υποχωρεί και το χρέος είναι μόλις 15% του ΑΕΠ. Αλλά το δημοσιονομικό της έλλειμμα θα φθάσει ίσως το 12% το 2012, εν μέρει εξαιτίας των κρατικών επιδοτήσεων καυσίμων και τροφίμων, που είναι ενδεικτικές για τις οικονομικές στρεβλώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μια επίπονη μετάβαση σε μια οικονομία πιο δίκαιη και πιο παραγωγική έρχεται. Χωρίς αυτήν, τα πολιτικά κέρδη της Αιγύπτου, θα πάνε χαμένα.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v