Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλοκάμια Καντάφι από τους FT ως την Juventus

Η Επενδυτική Αρχή της Λιβύης, η οποία φέρεται να έχει κεφάλαια $80 δισ., έχει προχωρήσει σε ένα ευρύ φάσμα τοποθετήσεων στο εξωτερικό, από εφημερίδες μέχρι ποδοσφαιρικές ομάδες, τράπεζες και κλωστοϋφαντουργίες.

  • Lina Saigol
Πλοκάμια Καντάφι από τους FT ως την Juventus
Ορισμένες από τις επενδύσεις της Λιβύης στο εξωτερικό είχαν έντονη πολιτική χροιά αρκετούς μήνες προτού ξεσπάσει η κρίση. Η Επενδυτική Αρχή της Λιβύης, της οποίας τα κεφάλαια εκτιμώνται στα 60 με 80 δισ. δολ., έχει συγκεντρώσει μετοχικά μερίδια σε ένα ευρύ φάσμα ξένων τοποθετήσεων, από εφημερίδες μέχρι ποδοσφαιρικές ομάδες, τράπεζες και κλωστοϋφαντουργίες.

Η Τρίπολη δημιούργησε την Επενδυτική Αρχή το 2006, μετά την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ το 2004, με αρχικό στόχο να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από τον πετρελαϊκό της πλούτο. Οι περισσότερες τοποθετήσεις έγιναν μέσω ταμείων private equity, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες για τη διαχείριση των τοποθετήσεών της, καθώς η ίδια η Αρχή έχτιζε τεχνογνωσία για να αναλάβει από μόνη της τη διαχείριση.

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Λιβύης είναι σε ρευστά, η Τρίπολη ακολούθησε μία μάλλον καιροσκοπική αντιμετώπιση στις επενδύσεις της στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Αυτό ενδεχομένως να εξηγεί γιατί κάποιοι από τους ισχυρότερους παίκτες στον διεθνή κλάδο του private equity ταξίδεψαν την τελευταία διετία στη Λιβύη «πολιορκώντας» τα στελέχη της Επενδυτικής Αρχής.

Η Carlyle ήταν μία από τις πρώτες που πήραν κεφάλαια από την Επενδυτική Αρχή της Λιβύης, εν μέρει λόγω των έντονων προσπαθειών του διευθύνοντος συμβούλου, David Rubenstein, που πρώτος ταξίδεψε στην Τρίπολη το 2006. Έναν χρόνο αργότερα, ο Σεΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιος του Λίβυου ηγέτη, πήγε στις ΗΠΑ όπου συναντήθηκε με εξέχοντα στελέχη του χρηματοοικονομικού κλάδου. Ο Frank Carlucci, πρώην υπουργός Άμυνας και τέως πρόεδρος της Carlyle, διοργάνωσε δείπνο προς τιμήν του στο City Club.

Παρά τις προσπάθειες για τον σχηματισμό διεθνών επενδυτικών σχέσεων, όμως, οι περισσότερες ξένες επενδύσεις της Λιβύης παραμένουν επικεντρωμένες στην Ιταλία, της οποίας άλλωστε η Λιβύη αποτελούσε κάποτε αποικία.

Η Επενδυτική Αρχή της Λιβύης έχει το 2,5% της UniCredit, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας από πλευράς περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα της Λιβύης έχει το 4,9% της τράπεζας, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσοστό της UniCredit που ελέγχεται από την Τρίπολη να ανέρχεται στο 7,5%.

Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, οδήγησε σε ρήξη των σχέσεων του Alessandro Profumo, του διευθύνοντος συμβούλου της UniCredit, με τους μετόχους της τράπεζας το 2010.

Παρ' όλα αυτά, η Λιβύη συμφώνησε επίσης να δημιουργήσει ένα κοινό ταμείο με κεφάλαια ύψους 500 εκατ. δολ. με τη Mediobanca, τη βασική ανταγωνίστρια τράπεζα στην Ιταλία, ώστε να επενδύσει σε ιταλικές επιχειρήσεις που αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Η Λιβύη έχει επίσης συσσωρεύσει τοποθετήσεις-«τρόπαια» στο εξωτερικό. Τον προηγούμενο χρόνο εξαγόρασε το 3,01% στην Pearson, την εκδοτική εταιρία που μεταξύ άλλων κατέχει και τους «Financial Times».

Η Λιβυκή Εταιρία Ξένων Επενδύσεων έχει το 7,5% της Juventus, του ποδοσφαιρικού ομίλου που ελέγχεται από την ισχυρή οικογένεια των Agnelli. Ο Αλ-Σαάντι Καντάφι, ο έτερος γιος του Λίβυου ηγέτη, είχε μάλιστα θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Juventus ενώ ο ίδιος ήταν παίκτης της Perugia και της Udine.

Κάποια στιγμή, μάλιστα, τέθηκε θέμα τοποθέτησης της Λιβύης και στη Lazio, ενώ έχει διοχετεύσει κεφάλαια και σε μία άλλη ποδοσφαιρική ομάδα, την Triestina.

Παράλληλα, ακολουθώντας το παράδειγμα κάποιων χωρών του Περσικού Κόλπου, η Λιβύη έχει εξαγοράσει ακίνητα στο εξωτερικό, όπως το ένα κτίριο γραφείων στο Mayfair του Λονδίνου.

Επιπλέον, οι προσπάθειες της Ιταλίας για βελτίωση των σχέσεων με τη Λιβύη οδήγησαν στη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με τη Finmeccanica για αεροναυπηγική και άλλους κλάδους σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v