Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Ιράν "φορτώνει" χρυσό

Το Ιράν αγόρασε μεγάλες ποσότητες χρυσού, σύμφωνα με το WikiLeaks, ενώ κι άλλες μεσανατολικές χώρες αυξάνουν αθόρυβα τα αποθέματά τους σε πολύτιμο μέταλλο, λόγω της γεωπολιτικής και νομισματικής αστάθειας.

  • Jack Farchy (Λονδίνο)
Το Ιράν φορτώνει χρυσό
Το Ιράν αγόρασε μεγάλες ποσότητες χρυσού στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της Bank of England, σε μια ένδειξη ότι οι κλιμακούμενες πολιτικές πιέσεις υποχρεώνουν την Τεχεράνη να μειώσει το άνοιγμά της σε δολάρια ΗΠΑ.

Ο κ. Andrew Bailey, επικεφαλής τραπεζικών υποθέσεων της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, ανέφερε σε Αμερικανό αξιωματούχο ότι η ΒοΕ έχει παρατηρήσει "σημαντικές κινήσεις του Ιράν στην αγορά χρυσού", σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού διπλωμάτη, τις οποίες διαθέτει το WikiLeaks και εξασφάλισαν οι "Financial Times".

Ο κ. Bailey σημείωσε ότι οι αγορές χρυσού "είναι μια προσπάθεια του Ιράν να προστατεύσει τα αποθέματά του από τον κίνδυνο κατάσχεσης".

Παρατηρητές πιστεύουν ότι η Τεχεράνη είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ράβδων χρυσού την τελευταία δεκαετία, μετά την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία και βρίσκεται στο tοp 20 των κατόχων αποθεμάτων κίτρινου μετάλλου.

Εκτιμούν ότι η Τεχεράνη κατέχει πάνω από 300 τόνους χρυσού σήμερα, έναντι 168,5 τόνων το 1996, έτος από το οποίο και μετά υπάρχουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πέρυσι, οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη έγιναν καθαροί αγοραστές χρυσού, έπειτα από 22 χρόνια καθαρών πωλήσεων, γεγονός που συνέβαλε στην αναρρίχηση των τιμών του πολύτιμου μετάλλου σε ύψος-ρεκόρ. Οι συναλλαγές των κεντρικών τραπεζών κατά κανόνα δεν κοινοποιούνται.

Τραπεζίτες αναφέρουν πως και άλλες μεσανατολικές χώρες αυξάνουν αθόρυβα τα αποθέματά τους σε χρυσό για να επιτύχουν διασπορά από το δολάριο αλλά και λόγω της γεωπολιτικής έντασης και της μεταβλητότητας στις αγορές συναλλάγματος.

Στα αρχεία που διέρρευσαν από το WikiLeaks εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας να δηλώνει ότι έχουν δοθεί εντολές στην κεντρική τράπεζα "να αυξήσει τα αποθέματά της σε χρυσό" καθώς και αξιωματούχος του επενδυτικού ταμείου του Κατάρ, Qatar Investment Authority, ο οποίος δηλώνει ότι η QIA επιζητεί αγορές χρυσού και αργύρου.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v