Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι για τη Λισαβόνα με επιτόκια στο 10%

Το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας εκτινάχτηκε σε απόσταση αναπνοής από το 10%, καθώς μεγαλώνει η πεποίθηση ότι η χώρα χρειάζεται διεθνή διάσωση αλλά και η απειλή για "ντόμινο" σε άλλες αγορές.

  • David Oakley (Λονδίνο), Peter Wise (Λισαβόνα)
Φόβοι για τη Λισαβόνα με επιτόκια στο 10%
Το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας εκτινάχτηκε σε απόσταση αναπνοής από το 10%, καθώς μεγαλώνει η πεποίθηση ότι η χώρα χρειάζεται διεθνή διάσωση για να αποσοβηθεί στάση πληρωμών στα ομόλογα.

Το yield στο 5ετές ομόλογο εκτινάχτηκε στο 9,91%, υψηλότερα από τα επίπεδα που επικρατούσαν στην Ιρλανδία όταν έγινε η οικονομική διάσωση του Δουβλίνου. Η αγορά προβλέπει ότι η πιθανότητα χρεοστασίου είναι τώρα 40%, υψηλότερα από το 30%, σύμφωνα με όσα δείχνουν τα credit default swaps.

Ο κ. Marc Chandler, στρατηγικός της Brown Brothers Harriman, δηλώνει: "Ότι η Πορτογαλία χρειάζεται διεθνή διάσωση είναι δεδομένο. Ίσως επίσης χρειαστεί να κάνει αναδιοργάνωση ομολόγων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ντόμινο".

Ακόμη και στην Πορτογαλία, λίγοι παράγοντες, με την εμφανή εξαίρεση του απερχόμενου πρωθυπουργού κ. Jose Socrates και της κυβέρνησής του, πιστεύουν ότι η χώρα θα γλιτώσει τη διεθνή παρέμβαση.

Η χώρα θα αντιμετωπίσει τη δοκιμασία των αγορών αύριο, με τη δημοπρασία βραχυπρόθεσμων έντοκων γραμματίων έως 2 δισ. ευρώ. Αν και οι διαχειριστές πιστεύουν ότι το ποσό θα συγκεντρωθεί, πιθανότατα θα πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια.

Το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό εμπόδιο βρίσκεται στον Ιούνιο, όταν η Λισαβόνα θα χρειαστεί να βρει 7 δισ. ευρώ για εξαργυρώσεις ομολόγων και πληρωμές τόκων. Η κατάρρευση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα επιδείνωσε την κατάσταση, για να αναβάλει μια απόφαση για διάσωση πιθανότατα μετά την ημερομηνία των εκλογών της 5ης Ιουνίου.

Η καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης έχει προκαλέσει φόβους στους επενδυτές ότι τα πορτογαλικά προβλήματα μπορεί να μεταδοθούν στην Ισπανία.

Επιπλέον, οι στάσεις πληρωμών μπορούν να προκαλέσουν ντόμινο εξαιτίας πιθανής απειλής στην εμπιστοσύνη σε άλλες αγορές και να επιφέρουν ζημίες στις ισπανικές, γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, που έχουν ανοίγματα στην Πορτογαλία.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v