Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η λευκή σημαία της Πορτογαλίας

Η ευρωπαική διάσωση της Πορτογαλίας δεν θα επιλύσει τα προβλήματα της οικονομίας, τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα και την αναιμική ανάπτυξη. Ο ρόλος των τραπεζών, οι κίνδυνοι από τους λάθους πολιτικούς χειρισμούς.

  • Editorial
Η λευκή σημαία της Πορτογαλίας
Άλλη μια χώρα της ευρωζώνης που ταπεινώθηκε από τις τράπεζές της. Στις αρχές της εβδομάδας, οι πορτογαλικές τράπεζες απειλούσαν με φρένο στις αγορές ομολόγων, αν δεν ζητήσει η μεταβατική κυβέρνηση χρηματοοικονομική βοήθεια από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά την κατατρόπωση στην δημοπρασία της Τετάρτης, η Λισσαβόνα σήκωσε λευκή σημαία. Η μεταβατικη ηγεσία της χώρας παραδέχτηκε ότι η Πορτογαλία θα χρειαστεί την έξωθεν βοήθεια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Πορτογαλία αντιμετωπίζει βαθιά προβλήματα, με το yield στα 5ετή ομόλογά της να αγγίζει το 10%.

Όμως μέχρι χτες, η κυβέρνηση έδειχνε ότι κρατάει τα εδάφη της. Φημολογείτο μάλιστα ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Πορτογαλίας για να χρηματοδοτηθεί.

Η Λισσαβόνα έπρεπε να κρατηθεί στην θέση της. Με την προσφυγή της καθιστά αναπόφευκτο να προσφύγει η χώρα στο ταμείο σταθεροποίησης EFSF μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Θα πρέπει όμως να συνεχίσει να αντιστέκεται σε εκείνο που απαίτησαν οι τράπεζες: Να ζητήσει άμεσα βραχυπρόθεσμο δάνειο. Οι όροι του θα είναι πολύ αυστηροί, με παρόμοιους όρους με εκείνους που προβλέπει το πακέτο του EFSF.

Πατώντας την σκανδάλη, η κυβέρνηση κινδυνεύει να έχει αποδιώξει εντελώς τις αγορές. Και αυτό θα προκαταλάβει αρνητικά τις συζητήσεις για τον πιο μακροχρόνιο μηχανισμό διάσωσης.

Η μεταβατική κυβέρνηση δεν έχει ούτε την ηθική ούτε την πολιτική εξουσία να καθορίσει το μέλλον της Πορτογαλίας κατ’αυτόν τον τρόπο. Δεν μπορεί βιαστικά να εγκαταλείπει τις αγορές. Αυτό θα σημαίνει να πληρώσει για τις ερχόμενες ομολογιακές εκδόσεις ακριβό επιτόκιο, αρκετά ακριβότερο απ’οσο θα ήταν αν δεν άνοιγε η κυβέρνηση τα χαρτιά της τόσο γρήγορα.

Σε κάθε περίπτωση, μια διάσωση από το EFSF δεν θα επιλύσει τα βαθύτερα προβλήματα της Πορτογαλίας, ειδικά την αναιμική ανάπτυξη και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Η τελευταία κυβέρνηση έκανε πολύ λίγα για να αντιμετωπίσει την υπερ-προστατευμένη αγορά εργασίας και τον διογκωμένο δημόσιο τομέα.

Η σωστή στιγμή για να ζητηθεί εξωτερική βοήθεια, θα ήταν στο τέλος της προεκλογικής εθνικής διαβούλευσης. Η προεκλογική εκστρατεία πρόσφερε στους Πορτογάλους πολιτικούς της ευκαιρία να εξηγήσουν στους πολιτες τι χρειάζεται να γίνει και να ζητήσουν την ψήφο τους. Θα έπρεπε να διασώσουν όσα μπορούσαν από αυτή την ευκαιρία.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v