Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοκ από Σ.Αραβία με μείωση παραγωγής πετρελαίου

Ο υπουργός πετρελαίου του βασιλείου, ο κ. Ali Naimi, αποκάλυψε ότι τον περασμένο μήνα η Σ. Αραβία μείωσε κάθετα την παραγωγή πετρελαίου –κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως- εξαιτίας της απουσίας ζήτησης.

  • Javier Blas
Σοκ από Σ.Αραβία με μείωση παραγωγής πετρελαίου
Η Σαουδική Αραβία καταβάλλει σοβαρή προσπάθεια για να «ρίξει» φραστικά την πετρελαϊκή αγορά. Με αυτά που λέει όμως, δημιουργεί συνθήκες για νέο πετρελαϊκό ράλι. Ο υπουργός πετρελαίου του βασιλείου, ο κ. Ali Naimi, αποκάλυψε ότι τον περασμένο μήνα η Σ. Αραβία μείωσε κάθετα την παραγωγή πετρελαίου –κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως- εξαιτίας της απουσίας ζήτησης.

«Η παραγωγή μας τον Φεβρουάριο ήταν 9.125.100 βαρέλια ημερησίως. Τον Μάρτιο ήταν 8.292.100 βαρέλια. Πιθανόν να αυξηθεί λιγάκι τον Απρίλιο. Σας λέω αυτά τα νούμερα για να σας δείξω ότι υπέρχει υπερπροσφορά στην αγορά,» δήλωσε ο κ. Naimi.

Η αποκάλυψη –σπάνια από την άποψη του πλούτου λεπτομερειών- επισκιάστηκε από άλλα χθεσινά γεγονότα και ιδιαίτερα την υποβάθμιση των προοπτικών του αμερικανικού χρέους από την Standard & Poor’s. Εχει όμως μεγάλη σημασία, γιατί δείχνει ότι το πετρελαϊκό καρτέλ του OPEC παράγει με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών. Και υπάρχουν δύο εξηγήσεις για αυτό.

Η μια είναι ότι η κατανάλωση πετρελαίου καταρρέει με ανάλογο τρόπο που κατέρρευσε στα τέλη του 2008, όταν ο συνδυασμός της τιμής των σχεδόν 150 δολ. ανά βαρέλι και της διεθνούς οικονομικής κρίσης, μείωσε την ζήτηση κατά το μεγαλύτερο μέγεθος 30 ετών. Η άλλη, ότι η Σ. Αραβία, η μεγαλύτερη παραγωγός στον κόσμο, κάνει σοβαρό λάθος «σφίγγοντας» την αγορά και κατά συνέπεια τραβώντας από τα αποθέματα και προκαλώντας το ράλι τιμών του περασμένου μήνα στα 125 δολ. ανά βαρέλι.

Τα στατιστικά στοιχεία για το πετρέλαιο είναι τόσο μπερδεμένα, που θα περάσουν τουλάχιστον δύο μήνες μέχρι να γίνει αντιληπτό τι πραγματικά συμβαίνει. Υπάρχουν όμως ενδείξεις στην φυσική αγορά πετρελαίου, όπως η διεύρυνση της υπεραξίας στις τιμές του ελαφριού αργού πετρελαίου τους δύο τελευταίους μήνες, που υποδεικνύουν ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι μόνο κερδοσκοπία.

Ο κ. Naimi αναλαμβάνει, λοιπόν, μεγάλο ρίσκο. Που ίσως δεν είναι απαραίτητο.

Η Σ. Αραβία θα μπορούσε να προτιμήσει να κρατήσει υψηλή παραγωγή για δύο μήνες, προσφέροντας με έκπτωση τα βαρέλια της έναντι του Brent, κι έτσι να προσελκύσει τα διυλιστήρια να καταναλώνουν τα χαμηλότερης ποιότητας σαουδαραβικά πετρέλαια.

Δεύτερον θα μπορούσε να επιτρέψει αύξηση αποθεμάτων για να προσφέρει καλύτερο «μαξιλάρι» στο σύστημα, στοιχείο κρίσιμης σημασίας σε περίοδο αναταραχής στην Μέση Ανατολή. Δεν το έκανε όμως.

Από πολιτικής άποψης, οι κατηγορίες θα αρχίσουν να εξαπολύονται εναντίον του Ριάντ -αν η Σ. Αραβία έχει κάνει λάθος και η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου συνεχιστεί, όπως συμβαίνει ήδη – ότι βάζει περαιτέρω εμπόδια στην παγκόσμια ανάκαμψη.

Τα σχόλια του κ. Naimi προκάλεσαν τουλάχιστον έκπληξη στην Ουάσιγκτον και οπωσδήποτε και στο Πεκίνο.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v