Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το "σωσίβιο" 78 δισ. € στην Πορτογαλία

Η ΕΕ και το ΔΝΤ πέταξαν το 3ο σωσίβιο σε χώρα της ευρωζώνης με πακέτο 78 δισ. ευρώ για την οικονομική διάσωση της Πορτογαλίας - πακέτο πιο "ελαφρύ" από το ελληνικό ή το ιρλανδικό, όπως δήλωσε η κυβέρνηση.

  • Peter Wise (Λισσαβόνα)
Το σωσίβιο 78 δισ. € στην Πορτογαλία
Η Πορτογαλία κατέληξε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το πακέτο οικονομικής διάσωσης 78 δισ. ευρώ κι έγινε η τρίτη χώρα της ευρωζώνης που δέχεται σωσίβιο στην κρίση χρεών.

Σε σύντομη τηλεοπτική του δήλωση, ο μεταβατικός πρωθυπουργός κ. Jose Socrates τόνισε ότι η συμφωνία έχει υψηλές απαιτήσεις, αλλά όχι τόσο σκληρές όσο εκείνες που απαιτήθηκαν στο ελληνικό και στο ιρλανδικό πακέτο.

Στη συνέχεια, το πρωθυπουργικό γραφείο γνωστοποίησε τις λεπτομέρειες του πακέτου, το οποίο ανέρχεται στα 78 δισ. ευρώ, έχει τριετή διάρκεια και περιλαμβάνει βοήθεια στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Το επιτόκιο του δανεισμού δεν αποκαλύφθηκε.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις, δεν περιλαμβάνει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας το 2011 και θέτει λιγότερο υψηλούς στόχους για το έλλειμμα απ' όσο προέβλεπε η κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα προβλέπει μείωση του ελλείμματος του πορτογαλικού προϋπολογισμού από 9,1% του ΑΕΠ το 2010 στο 5,9% φέτος (από τον προηγούμενο στόχο για 4,6% του ΑΕΠ το 2011).

Ο κ. Socrates τόνισε ότι δεν περιλαμβάνει περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου ή του κατώτατου μισθού ούτε απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, βάσει καταθέσεων, η Caixa Geral de Depositos, δεν θα ιδιωτικοποιηθεί. Δεν θα επιβληθούν ειδικοί φόροι στα μπόνους διακοπών και δεν θα γίνουν αλλαγές στα κατώτατα όρια συνταξιοδότησης.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα κοινοποιήσει περαιτέρω λεπτομέρειες πριν ενημερωθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης πρέπει να εγκρίνουν το πακέτο πριν από τις γενικές εκλογές στις 5 Ιουνίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει το πακέτο να εγκριθεί στη σύνοδο υπουργών Οικονομικών στις 16 - 17 Μαΐου, παρ' όλα αυτά η έγκριση ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω διαφωνιών όσον αφορά στα μέτρα μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της Φινλανδίας, που προσπαθούν να συγκροτήσουν νέα κυβέρνηση συνασπσιμού.

Τα ευρωπαϊκά δάνεια θα προέλθουν από το ταμείο διασώσεων European Financial Stability Facility και στη συνέχεια από το European Stability Mechanism, τον μόνιμο μηχανισμό επίλυσης κρίσεων, που θα αντικαταστήσει το EFSF από το 2013.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v