Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο κοστίζει το "κούρεμα" στις τράπεζες

Οι αναλυτές έχουν βάλει κάτω τα νούμερα και συστήνουν ανεπιφύλακτα μια "μαλακή" αναδιάρθρωση, υπολογίζοντας ότι η "σκληρή" εκδοχή με κούρεμα 50% θα επιφέρει απώλειες 25 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.

  • Tracy Alloway, Megan Murphy, David Oakley, Stanley Pignal
Πόσο κοστίζει το κούρεμα στις τράπεζες
Οι χρηματοοικονομικές αγορές αποτιμούν αυτό που ποτέ δεν περίμεναν. Ανήσυχοι οι επενδυτές μπροστά στην πιθανότητα αναδιοργάνωσης του ελληνικού χρέους, προσπαθούν να υπολογίσουν τις πιθανές επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν ομόλογα της Ελλάδας. Ορισμένες, όπως προκύπτει, είναι εκτεθειμένες σε ζημίες δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το ερώτημα «ποιος θα υποφέρει;» στην περίπτωση απαξιώσεων στους ομολογιούχους ελληνικών χρεογράφων, γίνεται επιτακτικό καθώς οι αναλυτές αφομοιώνουν ποικίλα σενάρια.
Αυτά τα σενάρια περιλαμβάνουν μια εθελοντική ή «μαλακή» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και μια «σκληρή» αναδιάρθρωση που θα επιβάλλει ζημίες στους ομολογιούχους, απομειώνοντας την αξία των ελληνικών ομολόγων.

Οι αναλύσεις που έχουν γίνει, με βάση τα τριμηνιαία αποτελέσματα και μεγέθη που κατέθεσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στο παλίσιο των περσινών stress tests, δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες –όπως αναμενόταν- έχουν το μεγαλύτερο άνοιγμα στο ελληνικό χρέος. Κατέχουν 72 δισ. ευρώ ή 22% των ομολόγων ύψους 330 δισ. ευρώ σε κυκλοφορία, κατά την UBS.

Εκτός της Ελλάδας, υπάρχουν και κορυφαίες τράπεζες στην Γαλλία, την Γερμανία και το Βέλγιο που επίσης έχουν μεγάλο άνοιγμα.

Ο κ. Huw van Steenis της Morgan Stanley, υπολογίζει ότι η BNP Paribas της Γαλλίας έχει το μεγαλύτερο άνοιγμα εκτός των ελληνικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος, με περίπου 5 δισ. ευρώ σε ομόλογα στα βιβλία της. Μια απομείωση ή «κούρεμα» 50% στην αξία των ελληνικών ομολόγων, θα κοστίσει στην ΒΝΡ 1,7 δισ. ευρώ, υπολογίζει η Morgan Stanley.

Για την γαλλο-βελγική Dexia, το άνοιγμα των 4,9 δισ. ευρώ εκπροσωπεί ένα ευμεγέθες 54% της καθαρής αξίας άυλων ενεργητικών της τράπεζας, με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley. Το κούρεμα 50% θα προκαλέσει στον όμιλο ζημιές 1,3 δισ. ευρώ.

Η Commerzbank της Γερμανίας και η Societe Generale της Γαλλίας είναι επίσης αρκετά εκτεθειμένες, με κατοχές περίπου 3 δισ. ευρώ έκαστη. Συνολικά, οι μη ελληνικές τράπεζες κρατούν το 11% των ομολόγων σε κυκλοφορία της Ελλάδας, κατά την UBS, με το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στό περσινό πακετο διασωσης της Ελλάδας, να έχουν ανάλογα ανοίγματα.

Γιατί λοιπόν οι αγορές δεν είναι πιο αλαφιασμένες με τις επιπτώσεις μιας ελληνικής αναδιάρθρωσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες;

Με δυο λόγια, οι επενδυτές ελπίζουν ότι η επίπτωση στις τράπεζες, αν και θα είναι επιπονη, θα είναι και διαχειρίσιμη. Ο κ. Baudoin Prot, επικεφαλής της BNP, δήλωσε στους Financial Times ό τι η επίπτωση μιας ελληνικής αναδιάρθρωση θα είναι «περιορισμένη.»

Οι τραπεζίτες δηλώνουν ότι οι ρυθμιστές δεν φοβούνται τόσο την ίδια την αναδιάρθρωση, όσο τον ευρύτερο κίνδυνο ντόμινο και το «προηγούμενο» που θα δημιουργήσει μια ελληνική αναδιάρθρωση.

Για να καθησυχάσουν αυτοί οι φόβοι, επενδυτές και στρατηγικοί αναλυτές τονίζουν ότι μια «μαλακή» αναδιάρθρωση, που θα είναι εθελοντική και θα περιλαμβάνει παράταση στις λήξεις ομολόγων, θα είναι ο πιο ανώδυνος τρόπος διαχείρισης του προβλήματος του ελληνικού χρέους.

Θα έχει περιορισμένη επίπτωση στις εκτεθειμένες τράπεζες, που κρατούν τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα στα αποκαλούμενα «βιβλία διακράτησης μέχρι λήξεως» (hold to maturity) και δεν χρειάζεται να τα αποτιμήσουν με βάση τις τρέχουσες αξίες στην αγορά (mark to market).
Επιπλέον, μετά την περσινή διάσωση της Ελλάδας, το άνοιγμα στα κρατικά ομόλογα έχει μεταφερθεί από τις τράπεζες στους δημόσιους οργανισμούς. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ κρατούν σήμερα το 11% του ελληνικού χρέους, κατά την UBS.

Η ΕΚΤ υπολογίζεται ότι κατέχει το 20% μέσω άμεσων αγορών ελληνικών ομολόγων, που σημαινει ότι είναι ο δεύτερος μεγαλυτερος επενδυτής στην Ελλάδα. Η διεύρυνση του ανοίγματος της κεντρικής τράπεζας ώστε να περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις χρηματοοικονομικής ρευστότητας, δημιουργεί πιο έντονη εικόνα.

Οι αναλυτές της JPMorgan εκτιμούν ότι, περιλαμβάνοντας τον δανεισμό της ΕΚΤ προς της ελληνικές τράπεζες, το θεωρητικό άνοιγμα ανέρχεται στα σχεδόν 200 δισ. ευρώ. Χρησιμοποιώντας αυτό το ποσό, υπολογίζουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να αντέξει ένα «κούρεμα» 30% πριν φτάσει να υποστεί ζημίες. Μια υποθετική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα ξεπερνάει αυτό το «κούρεμα» θα είναι ζημιογόνος, ειδικά αν η Ιρλανδία ακολουθήσει,» σημειώνει η JPMorgan.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν «φορτώσει» ελληνικά ομόλογα καθώς και ενεργητικά κρατικής εγγύησης, για χρήση ως παρακαταθήκη στις επιχειρήσεις ρευστότητας της ΕΚΤ, έχοντας δανειστεί περίπου 91 δισ. ευρώ μεχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την JPMorgan, περίπου το 77% των εγγυήσεων που έχουν κατατεθεί στην ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες, είναι κρατικά χαρτιά ή κρατικές εγγυήσεις, και θα υποστούν αναδιάρθρωση.

Για τις ελληνικές τράπεζες, ένα κούρεμα 50% σε μια σκληρή αναδιάρθρωση θα δημιουργήσει απώλειες 25 δισ. ευρώ, εκτιμά η JPMorgan, αφήνοντας μόνο 4 δισ. ευρώ για το εγγυητικό «μαξιλάρι» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα υποστούν τις μισές από αυτές τις ζημίες, αν γίνει αναδιάρθρωση στα μέσα του 2013, όταν θα έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος μηχανισμός σταθεροποίησης, που θα προβλέπει δυνατότητες αναδιάρθρωσης χρεων.

Η μέση λήξη των επενδύσεων των ελληνικών τραπεζών είναι πέντε χρόνια και τα ενεργητικά τους αναμένεται να μειωθούν στα 25 δισ. ευρώ στα μέσα 2013, καθώς θα λήγουν τα ομόλογα, σύμφωνα με την JPMorgan.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v