Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κύπρος παρακολουθεί ανήσυχη την κρίση

Αν και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα διαθέτει επαρκή κεφαλαιοποίηση ώστε να απορροφήσει πολλές απώλειες, η νήσος έχει ιρλανδικά, ελληνικά και πορτογαλικά χαρακτηριστικά που χρήζουν προσοχής.

  • Lex
Η Κύπρος παρακολουθεί ανήσυχη την κρίση
Η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της ευρωζώνης. Έχει επιπλέον το πιο σοβαρό άνοιγμα στην παραπαίουσα Ελλάδα.

Η νήσος, που υιοθέτησε το ευρώ το 2008, έχει αντεπεξέλθει σχετικά καλά στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Αλλά, με μια πολύ μικρή οικονομία, έναν τεράστιο κλάδο offshore χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ογκώδεις τράπεζες, φοροδιαφυγή, χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και έναν κομμουνιστή για πρόεδρο, στα ταμπλό ανάβουν ήδη τα κόκκινα λαμπάκια. Τώρα, το άνοιγμα στην Ελλάδα θέτει έναν πρόσθετο και πιο άμεσο κίνδυνο.

Η Standard & Poor’s εκτιμά ότι οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν 31 δισ. ευρώ σε κρατικά και τραπεζικά ομόλογα της Ελλάδας. Το μέγεθος αντιστοιχεί σχεδόν στο 170% του ΑΕΠ και συγκεντρώνεται σε δύο τράπεζες: την Τράπεζα Κύπρου και τη Marfin Popular Bank.

Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει καλή κεφαλαιοποίηση: με εκτιμώμενο συντελεστή 14 κεφαλαίων tier one το 2011, μπορεί να απορροφήσει αρκετές απώλειες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι επενδυτές προεξοφλούν κάποιο ρίσκο στην Κύπρο. Το spread ανάμεσα στο 5ετές ομόλογο της χώρας και σε εκείνο της Ισπανίας έχει διευρυνθεί από τις 20 στις 135 μονάδες βάσης από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Υπάρχουν και ορισμένες ανησυχίες για την οικονομία. Η Κύπρος έχει μέσο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 6% από το 1995, που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις καταθέσεις κατοίκων του εξωτερικού. Οι δημόσιες δαπάνες επίσης ξεπερνούν την οικονομική ανάπτυξη. Κι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη.

Η Κύπρος διαθέτει ένα μίγμα από ιρλανδικά, ελληνικά και πορτογαλικά χαρακτηριστικά. Οι επενδυτές και οι ρυθμιστές καλό θα είναι να παρακολουθούν στενά όσα συμβαίνουν στη Λευκωσία.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v