Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί πετάει χειροβομβίδες ο κ. Juncker;

Τι ετοιμάζει ο κ. Juncker; Τι νόημα είχαν τα σχόλιά του τη συγκεκριμένη στιγμή; Κατά το Alphaville, ίσως ο πρόεδρος του Eurogroup θέλει να επιτείνει τις πιέσεις στους πολιτικούς της Ελλάδας και της ευρωζώνης.

  • Neil Hume, Alphaville
Γιατί πετάει χειροβομβίδες ο κ. Juncker;
Ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Jean-Claude Juncker, προκάλεσε άγριες αντιδράσεις χθες, με νέες... βουτιές για το ευρώ, πετώντας χειροβομβίδα στις αγορές. Είπε ότι "αν η πληρωμή της δόσης οικονομικής βοήθειας από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα τον Ιούνιο δεν είναι λειτουργικά εφικτή το ΔΝΤ περιμένει από τους Ευρωπαίους να παρέμβουν".

Το ΔΝΤ θα μπορέσει να απελευθερώσει την επόμενη δόση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα εάν είναι σαφείς οι πηγές των χρηματοδοτικών αναγκών της τους επόμενους 12 μήνες.

Οι οποίες δεν είναι.

Όπως γνωρίζουμε, η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν θα στείλει νέα... επιταγή η Ε.Ε. Και αυτό εγείρει το εξής ερώτημα: τι ετοιμάζει ο κ. Juncker; Γιατί κάνει τέτοιου είδους σχόλια σε αυτήν τη συγκεκριμένη στιγμή; Γιατί κάνει λόγο για κίνδυνο χρεοστασίου εάν το ΔΝΤ αποστασιοποιηθεί και οι Ευρωπαίου δεν καλύψουν την τρύπα;

Η απάντηση, λέει ο κ. David Mackie της JP Morgan, είναι ότι θέλει να επιτείνει τις πιέσεις στους πολιτικούς της Ελλάδας και της ευρωζώνης.

"Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο κ. Juncker κάνει τα συγκεκριμένα σχόλια τη συγκεκριμένη στιγμή. Καταδεικνύοντας τη δυσκολία του να καλύψει η υπόλοιπη Ευρώπη την τρύπα που θα δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον, αν σταθεί στην άκρη το ΔΝΤ, δείχνει να δίνει έμφαση στον κίνδυνο χρεοστασίου. Προφανώς, οι ρυθμιστές στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν εντυπωσιάζονται από την πολιτική διαμάχη στην Ελλάδα, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να αμφισβητεί τα κυβερνητικά σχέδια δημοσιονομικής λιτότητας και πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων.

Εναλλακτικά, ο κ. Juncker ίσως προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε μια συμφωνία σύντομα σχετικά με τους όρους πρόσβασης της Ελλάδας στο EFSF τον επόμενο χρόνο. Οι ρυθμιστές είναι ευαίσθητοι στους κινδύνους reprofiling και πραγματικά τρέμουν τις επιπτώσεις μιας στάσης πληρωμών".

Ως εκ τούτου, ο κ. Mackie δεν πιστεύει ότι θα επιτραπεί στην Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών τις επόμενες εβδομάδες, λόγω κάποιας αδυναμίας διανομής κεφαλαίων υπό το τρέχον πρόγραμμα.

Όπως λέει ο ίδιος, "ο ευκολότερος τρόπος για να επιλυθεί το ζήτημα είναι να συμφωνήσει το Eurogroup για τους όρους πρόσβασης της Ελλάδας στο EFSF".

Είναι ευκολότερο να το λες, παρά να το κάνεις, βέβαια.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v