Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγάζοντας την Ελλάδα στο "σφυρί"

Καμία αποκρατικοποίηση, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν θα εξαφανίσει τα δύο καυτά ερωτήματα, του πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα τα επόμενα 2 χρόνια και αν θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος της, αναφέρει το editorial των FT.

Βγάζοντας την Ελλάδα στο σφυρί
Σύμφωνα με την κ. Μαρία Δαμανάκη, την επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα μπορεί να αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη και να ξαναφέρει τη δραχμή αν δεν εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τους διεθνείς δανειστές της. Αν και δεν ευθύνεται για οικονομικά ζητήματα, το μήνυμά της δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολίας για τον κίνδυνο που εγκυμονεί η κρίση χρέους της Ελλάδας για τη νομισματική ένωση της Ευρώπης. Είναι μια σοβαρή προειδοποίηση στις δυνάμεις αυτές του κυβερνώντος κόμματος της χώρας και των συνδικαλιστικών συμμάχων τους που αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις.

Η μεγαλύτερη διαμάχη αφορά στην υπόσχεση της κυβέρνησης να αντλήσει 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2015. Η συμμετοχή του Δημοσίου σε εταιρίες κοινής ωφέλειας, σε τράπεζες, στο πρώην τηλεπικοινωνιακό μονοπώλιο και σε άλλες επιχειρήσεις όπως ο ΟΠΑΠ -που είναι η μεγαλύτερη εταιρία λοταρίας και αθλητικού στοιχηματισμού της Ευρώπης- υποτίθεται ότι τίθενται προς πώληση. Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αποφασισμένοι  η Ελλάδα να τηρήσειτην υπόσχεσή της. Ορισμένοι policymakers, μάλιστα, θέλουν οι αποκρατικοποιήσεις να τεθούν υπό τον έλεγχο εξωτερικής αρχής για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της διαδικασίας.

Η Ελλάδα σίγουρα θα επωφελούνταν από τα υψηλότερα επίπεδα ανταγωνιστικότητας και από την αποδοτικότητα που θα έφερνε ο περιορισμός του ρόλου του Δημοσίου στην οικονομία. Μια δυναμική προσπάθεια αποκρατικοποιήσεων θα αγόραζε παράλληλα χρόνο για τη χώρα αλλά και την ευμένεια των πιστωτών της, αφού αυτή αναζητά επιπλέον οικονομική στήριξη για να αντισταθμίσει τον εξοβελισμό της από τις αγορές.

Ωστόσο, ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν είναι πανάκεια για την Ελλάδα. Ακόμα και αν προχωρήσει, θα επιτύχει μόνο σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους, το οποίο έχει αυξηθεί στο κολοσσιαίο ποσοστό του 150% του ΑΕΠ. Υπό το φως των δηλώσεων της κ. Δαμανάκη, οι επενδυτές δικαίως θα αναρωτηθούν αν έχει νόημα να πληρώσουν premium για την απόκτηση ποσοστών η αξία των οποίων θα μπορούσε να κατακρημνιστεί στο χάος που θα πυροδοτούσε η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Όσο για την ιδέα να τεθούν επικεφαλής ξένοι, ενέχει τον κίνδυνο πυροδότησης έκρηξης διαδηλώσεων για τη χαμένη εθνική κυριαρχία, η οποία θα υπονόμευε ολόκληρη την προσπάθεια της οικονομικής ανάκαμψης.

Το ΔΝΤ και η ευρωζώνη δικαίως πιέζουν την Ελλάδα να ξεκινήσει αμέσως την πώληση περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν υποψίες πως η έμφαση που δίνουν οι πιστωτές στις ιδιωτικοποιήσεις είναι απλώς ο μανδύας που κρύβει την ανικανότητά τους να συμφωνήσουν σε μια ευρύτερη λύση για τα προβλήματα της χώρας. Τα βασικά θέματα είναι το πώς θα χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια και αν θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν το χρέος της. Και καμία αποκρατικοποίηση, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν θα κάνει αυτά τα καυτά ερωτήματα να εξαφανιστούν.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v