Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merkel, πάρε απόφαση!

Οι πιέσεις στην Αn. Merkel να λάβει σύντομα απόφαση για το ελληνικό ζήτημα κλιμακώνονται ραγδαία. "Όπως και στον Τιτανικό, ούτε οι επιβάτες της α΄ θέσης μπορούν να σωθούν", προειδοποίησε ο G. Tremonti.

  • Peter Spiegel (Βρυξέλλες), Guy Dinmore (Ρώμη)
Merkel, πάρε απόφαση!
Οι πιέσεις στην καγκελάριο της Γερμανίας, κ. Angela Merkel, να λάβει σύντομα μια απόφαση για το πώς θα συμμετέχουν οι ιδιώτες επενδυτές στο ελληνικό πακέτο διάσωσης της Ελλάδας των 115 δισ. ευρώ κλιμακώθηκαν έντονα και κορυφαίοι Ιταλοί αξιωματούχοι και το ΔΝΤ προειδοποιούν ότι η αβεβαιότητα κινδυνεύει να κλονίσει το ευρώ.

Η έκκληση γίνεται γιατί οι φόβοι ότι η κωλυσιεργία θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι υποχρέωσε τη Ρώμη να πληρώσει από τα υψηλότερα επιτόκια στην Ιστορία για να δανειστεί 3 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων.

Αν και η ιταλική δημοπρασία υπερκαλύφθηκε, τα επιτόκια στα 15ετή "χτύπησαν" το 5,9% - μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από έναν μήνα πριν και κοντά σε επίπεδα που πολλοί αναλυτές θεωρούν αβάσταχτα για το δανειακό βάρος της Ιταλίας.

Επιπλέον, η κρίση χρεών έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στις αγορές διατραπεζικού δανεισμού, καθώς ορισμένες τράπεζες δυσκολεύονται να αντλήσουν κεφάλαια, εν όψει των τραπεζικών stress tests που αναμένονται σήμερα Παρασκευή.

Η UniCredit και η Intesa Sanpaolo, δύο από τις μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες, κλήθηκαν να πληρώσουν ανώτερα premiums για δανεισμό, σύμφωνα με brokers.

Οι οίκοι αξιολογήσεων, οι διεθνείς δανειστές και οι Ιταλοί ηγέτες, όλοι επιρρίπτουν τις ευθύνες για την αναταραχή των αγορών στην αδυναμία των αξιωματούχων της ευρωζώνης να ολοκληρώσουν την ελληνική συμφωνία, που καθυστερεί εξαιτίας γερμανικών και ολλανδικών απαιτήσεων να επωμιστούν μέρος του βάρους της διάσωσης οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, κ. Giulio Tremonti, δήλωσε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το νέο πακέτο λιτότητας των 45 δισ. ευρώ: "Σήμερα στην Ευρώπη έχουμε ένα ραντεβού με το πεπρωμένο. Η σωτηρία δεν θα έρθει από την οικονομία αλλά από την πολιτική. Όμως, η πολιτική δεν μπορεί να κάνει άλλα λάθη… Όπως και στον Τιτανικό, ούτε οι επιβάτες της α΄ θέσης μπορούν να σωθούν".

Ο κ. Ajai Chopra του ΔΝΤ ήταν εξίσου αυστηρός, δηλώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες "οφείλουν να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα" στο ζήτημα της ιδιωτικής συμμετοχής. "Αυτό που χρειάζεται και δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα είναι μια ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα", τόνισε.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν τη γαλλική πρόταση να διεξαχθεί σύνοδος στις Βρυξέλλες για να λυθεί το ελληνικό ζήτημα, αλλά η κ. Merkel αντιστέκεται, λέγοντας ότι θα γίνει μόνο αν είναι έτοιμο να ολοκληρωθεί το νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Νιγηρία, στην οποία πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη, η κ. Merkel δήλωσε ότι η Γερμανία θέλει να επιτευχθεί συμφωνία σύντομα, αλλά η λύση θα πρέπει να είναι λογική.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v