Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητούνται "αλεξίπτωτα" για ελληνικές τράπεζες

Με μια προσωρινή στάση πληρωμών σε απόσταση αναπνοής -ίσως μέσα στην εβδομάδα-, όλες οι ευρωπαϊκές προσπάθειες επικεντρώνονται στο πώς θα στηριχτούν οι ελληνικές τράπεζες. Οι τρεις άξονες για την παροχή βοήθειας.

  • Peter Spiegel, Stanley Pignal (Βρυξέλλες), James Wilson (Φρανκφούρτη), Richard Milne (Λονδίνο)
Αναζητούνται αλεξίπτωτα για ελληνικές τράπεζες
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν μεθόδους για να κρατήσουν τις ελληνικές τράπεζες στην επιφάνεια και να μη βουλιάξουν, στο πλαίσιο του νέου πακέτου των 115 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι πιθανόν να μην μπορεί πια να δανείζει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες αν κηρυχτεί στάση πληρωμών στα εθνικά ομόλογα.

Με τις μεθόδους αυτές, στο όλο και ακριβότερο πρόγραμμα διάσωσης προστίθενται 20 δισ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά το τελικό μέγεθος θα εξαρτηθεί από το διάστημα κατά το οποίο οι τράπεζες θα μείνουν αποκομμένες από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Η προσωρινή χρεοκοπία αναμένεται να κηρυχτεί πολύ σύντομα, ίσως μέσα στην εβδομάδα, γεγονός που εκβιάζει τους ρυθμιστές να βρουν γρήγορα ένα σχέδιο στήριξης των τραπεζών. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εμπλακεί σε πυρετώδεις συνομιλίες ώστε να εξασφαλίσουν μια συμφωνία διάσωσης εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης την Πέμπτη.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η Γερμανία και η Ολλανδία επιμένουν να χρηματοδοτηθεί η διάσωση κατά ένα μέρος με τη συμβολή των ιδιωτών ομολογιούχων, σχέδιο που οι οίκοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα τους υποχρεώσει να κηρύξουν ένα κομμάτι τουλάχιστον των ελληνικών ομολόγων σε χρεοστάσιο.

Με βάση μία πρόταση που συζητείται, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα δημιουργήσουν ένα μαξιλάρι ρευστότητας για να βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες. Τα κεφάλαια, πάντως, δεν είναι απαραίτητο ότι θα διοχετευτούν απευθείας στις ίδιες τις τράπεζες. Πιθανότερο είναι να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις για άλλες μορφές εγγυήσεων που θα δοθούν στην ΕΚΤ.

Η ελληνική κυβέρνηση, για παράδειγμα, έχει ήδη προσφέρει εγγυήσεις για 30 δισ. ευρώ σε τραπεζικά ομόλογα, αλλά μέχρι σήμερα η ΕΚΤ δεν τα έχει αποδεχτεί ως εγγυήσεις. Περαιτέρω εγγυήσεις από το μαξιλάρι ρευστότητας θα κάνουν τα ομόλογα ευκολότερα αποδεκτά από την ΕΚΤ.

Επιπλέον, ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει η ΕΚΤ να εξουσιοδοτήσει την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος να διαθέσει περισσότερη βοήθεια έκτακτης ρευστότητας, δηλαδή άμεσα κρατικά δάνεια που παρακάμπτουν την ΕΚΤ. Αυτός ο μηχανισμός έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στην Ιρλανδία, αλλά όχι ακόμη στην Ελλάδα.

Ορισμένοι παράγοντες εξακολουθούν να πιέζουν τη Γερμανία και την Ολλανδία να εγκαταλείψουν το σχέδιο της προσωρινής χρεοκοπίας, θέση που κερδίζει έδαφος εξαιτίας των επιθέσεων των αγορών στα ισπανικά και στα ιταλικά ομόλογα, που προκαλούν φόβους για ντόμινο.

Η αλλαγή στην ψυχολογία έχει βοηθήσει την υποστήριξη στο σχέδιο που προωθούν ορισμένοι παράγοντες να φορολογηθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να βοηθήσουν τις πληρωμές για τις διασώσεις στην ευρωζώνη. Τραπεζικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η πρόταση αυτή έχει έρθει στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς αναζητούνται τρόποι να πληρώσουν και οι ιδιώτες επενδυτές χωρίς να κηρυχτεί χρεοστάσιο.

Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι, με βάση την πρόταση, τα φορολογικά έσοδα από τον έκτακτο φόρο θα κατευθυνθούν στο ταμείο διασώσεων της ευρωζώνης των 440 δισ. ευρώ, που θα έχει έτσι μεγαλύτερες δυνατότητες απευθείας δανεισμού στις τράπεζες που έχουν πρόβλημα ή στις εθνικές αρχές οι οποίες έχουν αναλάβει την επανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Άλλος τραπεζίτης είπε ότι, αν και η επιβολή φόρου "συζητείται ανεπίσημα και είναι σε πρώιμο στάδιο", κερδίζει έδαφος. "Είναι μια απλή λύση, αλλά ένα πρόβλημα μπορεί να είναι ότι θα έρθει σε σύγκρουση με φόρους που ήδη έχουν προγραμματιστεί, για παράδειγμα στη Γερμανία".

Η αναδιάρθρωση του ταμείου διασώσεων βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών από την περασμένη εβδομάδα, ειδικά οι προτάσεις να χρησιμοποιηθεί ώστε να δανείσει στην Ελλάδα έως 30 δισ. ευρώ για να διενεργήσει επαναγορές ομολόγων στην ανοιχτή αγορά. Επειδή πολλά ελληνικά ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα στη μισή σχεδόν από την ονομαστική τους αξία, οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να επαναγοράσουν και να αποσύρουν 50 δισ. ευρώ με το σχέδιο.

Παραμένει όμως αδιευκρίνιστο αν το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, ακόμη κι αν εκτελεστεί χωρίς άλλη ιδιωτική συμμετοχή, θα γλιτώσει το βέτο των οίκων αξιολογήσεων. Κι αυτό γιατί οι επενδυτές δεν θα πληρωθούν απολύτως κι επειδή η χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας (η χειρότερη στον κόσμο) σημαίνει πως οποιαδήποτε ανταλλαγή θα θεωρηθεί επιβεβλημένη και όχι εθελοντική.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v