Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γραμμή Μαζινό για τις ευρωτράπεζες

Εγγυήσεις για τραπεζικά ομόλογα και κεφαλαιακές ενέσεις μέσω του EFSF προτείνονται ως έσχατη γραμμή άμυνας για τις τράπεζες. Οι νέες προτάσεις της EBA και οι αντιδράσεις των Γερμανών στα προωθούμενα σχέδια.

  • Alex Barker, James Wilson και Megan Murphy
Γραμμή Μαζινό για τις ευρωτράπεζες
Η ανώτερη τραπεζική αρχή της Ευρώπης εξετάζει τις εναλλακτικές λύσεις της για τη στήριξη των τραπεζών της Γηραιάς Ηπείρου που ακόμη αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές για μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση.

Στις προτάσεις που έχει θέσει επί τάπητος η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) περιλαμβάνεται ένα νέο σχέδιο παροχής εγγυήσεων για τα τραπεζικά ομόλογα. Ένα αντικρουόμενο σχέδιο που προϋποθέτει και νέες αρμοδιότητες για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας των 440 δισ. ευρώ.

Οι προτάσεις της ΕΒΑ αναμένεται να παρουσιαστούν σε μία συνάντηση ανώτερων Ευρωπαίων αξιωματούχων την επόμενη εβδομάδα. Έχουν όμως προκαλέσει σθεναρές αντιδράσεις πριν καν παρουσιαστούν επισήμως, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη δεν θέλουν να τεθεί και πάλι επί τάπητος η συμφωνία που επιτεύχθηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα για τις αρμοδιότητες του EFSF.

Η Bafin, η γερμανική εποπτική αρχή για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, προχώρησε την Τρίτη σε μία ασυνήθιστη κίνηση, σχολιάζοντας αρνητικά μία άλλη αμφιλεγόμενη πρόταση: να δοθούν στο EFSF οι αρμοδιότητες ώστε να μπορεί να προχωρά σε ενέσεις κεφαλαίων άμεσα στις τράπεζες. Βάσει της συμφωνίας του Ιουλίου, το EFSF θα μπορεί να προχωρά σε αναδιάρθρωση των κεφαλαίων των τραπεζών μόνο μέσω δανείων σε εθνικές κυβερνήσεις.

«Η ΕΒΑ βάσει της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας δεν έχει την αρμοδιότητα να εξετάζει τέτοια θέματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Bafin.

Η ΕΒΑ απορρίπτει ρητά αναφορές που έχουν γίνει στον Τύπο βάσει των οποίων ζητά αναδιάρθρωση κεφαλαίων, όπως και η κ. Christine Lagarde, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η ΕΒΑ επιμένει πως τα πανευρωπαϊκά stress tests που έγιναν τον Ιούλιο αποκαλύπτουν ότι τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους βάση και πως θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν σε περίπτωση σοβαρής κρίσης.

Παρ' όλα αυτά, δηλώνει ότι ανησυχεί για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ρευστότητα των τραπεζών. Θέμα που άλλωστε τρόμαξε και τις αγορές στις αρχές του μήνα, με τις μετοχές των τραπεζών να καταγράφουν κάθετη πτώση.

«Στην πορεία θα είναι σημαντικό να ανακτηθεί η φυσιολογική πρόσβαση στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ρευστότητα», αναφέρει η ΕΒΑ.

Ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν τους τελευταίους τρεις μήνες δυσκολίες στην άντληση μακροπρόθεσμης ρευστότητας, αυξάνοντας κατά συνέπεια την εξάρτησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι ιταλικές τράπεζες, επί παραδείγματι, σχεδόν διπλασίασαν τη χρήση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης από την ΕΚΤ κατά τον Ιούλιο στα 80 δισ. ευρώ, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξέσπασε η κρίση, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v