Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντιλ με κόστος σε απασχόληση και ανταγωνισμό

Η μείωση θέσεων απασχόλησης και ανταγωνισμού είναι το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα για την επιστροφή των ξένων επενδύσεων, όπως δείχνουν τα δύο ελληνικά deals, που μέχρι πρότινος έμοιαζαν αδιανόητα.

  • Paul Betts
Ντιλ με κόστος σε απασχόληση και ανταγωνισμό
Σε καιρούς κρίσης, το αδιανόητο δεν είναι πλέον τόσο απρόσιτο. Και όσο πιο βαθιά η κρίση, τόσο πιο δραστική είναι η λύση που απαιτείται. Αυτήν την εβδομάδα, δύο εξελίξεις στην Ελλάδα έδειξαν πόσο βαθιά είναι η κρίση, με την ανακοίνωση δύο υποσχόμενων deals που ενδεχομένως να αλλάξουν το επιχειρηματικό τοπίο. Και τα δύο ήταν αδιανόητα πριν από την κρίση.

Την ίδια ημέρα όπου η Alpha Bank και η Eurobank ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συγχωνευτούν ώστε να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Vodafone Greece και η Wind Hellas επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται στα πρώτα στάδια διαπραγματεύσεων πιθανής συνεργασίας. Εάν οριστικοποιηθεί αυτή η συνεργασία, θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας, ισάξιας ισχύος με την Cosmote, που ηγείται στην αγορά και ανήκει πλέον κατά 40% στη γερμανική Deutsche Telekom.

Οι αιτίες της ελληνικής κρίσης αποδίδονται κυρίως στον δημόσιο τομέα, ενώ η πρώτη φάση της διεθνούς στήριξης προς την Ελλάδα επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στη διάσωση του δυσλειτουργικού κράτους, που προκάλεσε εξαρχής την κατάρρευση. Παρ' όλα αυτά, όποιες πιθανότητες υπάρχουν να βγει η Ελλάδα από την κρίση εξαρτώνται από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι δύο συμφωνίες αποδεικνύουν ότι ο ελληνικός ιδιωτικός κλάδος θέλει να το παλέψει. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν πλεονεκτήματα. Οι συγχωνεύσεις στον τραπεζικό χώρο ήταν χρόνιο αίτημα. Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πίεζαν για δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών αντιμετωπίζει προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Η μείωση των καταναλωτικών δαπανών και οι συνεχείς πόλεμοι τιμών έπληξαν τα έσοδά του, με ετήσιες μειώσεις της τάξεως του 30%. Παράλληλα, οι εταιρίες του χώρου καλούνται να επενδύσουν σε νέα τεχνολογία δικτύων αλλά και στην τεχνολογία που απαιτείται για νέες υπηρεσίες ταχείας μεταφοράς δεδομένων.

Κατά συνέπεια, και στους δύο κλάδους ήταν επείγουσα η ανάγκη για αλλαγές. Η κρίση, επομένως, ήταν τόσο η αφορμή όσο και το άλλοθι. Και ενώ στο παρελθόν οι εποπτικές αρχές θα ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις στον ανταγωνισμό, σήμερα η μόνη ανησυχία είναι εάν και οι δύο αυτοί τομείς θα μπορέσουν να αντέξουν. Δεδομένου ότι το κράτος επιβιώνει οριακά, η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει ότι ο βασικός ιστός του ιδιωτικού τομέα θα μπορεί να λειτουργεί.

Βεβαίως, θα υπάρξουν θύματα. Η Eurobank αναγκάστηκε να αποδεχτεί μία συμφωνία που είναι ευνοϊκή για την Alpha Bank, η οποία αποδέχτηκε χειρότερους όρους από εκείνους που απέρριψε όταν της έγινε προσέγγιση από την Εθνική Τράπεζα. Η μοίρα της Eurobank σφραγίστηκε όταν απέτυχε στα τελευταία stress tests.

Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, η ιδέα συγχώνευσης της δεύτερης και της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας μέχρι πρότινος ήταν ευσεβής πόθος. Κυρίως επειδή οι Βρυξέλλες ορίζουν το μέγεθος της ανταγωνιστικότητας από τον αριθμό των εταιριών του κλάδου και όχι από τις υπηρεσίες που προσφέρουν ή από άλλους παράγοντες.

Μία αγορά με δύο μόνο παίκτες, όμως, ίσως να είναι καλύτερη για τους καταναλωτές εάν η εναλλακτική είναι η κατάρρευση ή η απόσυρση ενός ή περισσότερων παικτών επειδή δεν τα καταφέρνουν.

Και οι δύο συμφωνίες πιθανότατα θα οδηγήσουν σε απώλεια θέσεων εργασίας, καθώς αναπόφευκτα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι υπερκαλύψεις. Το πλήγμα θα είναι μεγάλο, ιδιαίτερα αφού ακόμη δεν έχουμε δει περικοπές θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Από την άλλη πλευρά, όμως, σε περιόδους μεγάλων αλλαγών υπάρχουν μεγάλοι νικητές. Η Paramount, το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ, που πέτυχε discount 20% για να στηρίξει την τραπεζική συμφωνία, είδε τις μετοχές της Alpha να ενισχύονται κατά 30% την ημέρα της ανακοίνωσης. Ακόμη και οι managers των hedge funds ζηλεύουν τέτοιες αποδόσεις.

Ως προς τη συμφωνία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, παράλληλα, αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί, είναι σαφές πως τα διεθνή κεφάλαια, που στήριξαν τη Wind Hellas κατά τη διάρκεια της δικής της πιστωτικής κρίσης τον προηγούμενο χρόνο, θα χαρούν ιδιαίτερα εάν στρέψουν την εταιρία στην αγκάλη της Vodafone.

Το συμπέρασμα που εξάγεται από όλα αυτά είναι σαφές: Σε χαλεπούς καιρούς απαιτούνται κινήσεις απόγνωσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει κέρδος. Η μείωση των θέσεων απασχόλησης και του ανταγωνισμού ίσως να είναι το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα ώστε να προσφέρει ελκυστικές αποδόσεις και να προσελκύσει και πάλι τα ξένα κεφάλαια.

© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v